Министрите на земеделието от страните членки на Европейския съюз бяха информирани от Комисията за каналите за солидарност между Европейския съюз (ЕС) и Украйна, за да се улесни износът на украински селскостопански продукти по суша към европейските и световните пазари. Това стана по време на заседание на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство, което се проведе на 24 май в Брюксел, Белгия. 

СЕПП: Заявените площи са с 68 598 ха повече спрямо година по-рано

Целта на този план за действие е да се преодолее блокадата на украинските черноморски пристанища от Русия и да се гарантира, че Украйна ще остане напълно интегрирана в световните селскостопански пазари и ще продължи да допринася за глобалната продоволствена сигурност.

Алтернативни транспортни маршрути и вериги за доставки между ЕС и Украйна ще позволят на Украйна да изнася и да освобождава капацитет за бъдещи реколти. Това също ще помогне за облекчаване на количествения и ценовия натиск върху пазарите. Това може да се постигне чрез сътрудничество между Комисията, държавите-членки, украинските власти, транспортните оператори от ЕС и Украйна, управителите на инфраструктура, собствениците на подвижен състав, плавателни съдове и превозни средства, международни финансови институции и всички други заинтересовани страни в региона.

Комисията също така информира министрите за ситуацията на селскостопанските пазари, особено в светлината на ситуацията в Украйна. В него се очертава очакваното въздействие на руската инвазия в Украйна върху наличността на стоки и цените на храните за конкретни пазари. По този повод Белгия също изрази своята загриженост относно ситуацията със сушата, пред която е изправена част от ЕС.

„В тази тежка ситуация усилията на Комисията и държавите членки трябва да бъдат фокусирани в посока гарантиране на продоволствената сигурност. Запазвайки валидността на целите на Зеления пакт и произтичащите от него стратегически документи, считаме, че в краткосрочен план те следва да бъдат внимателно преосмислени през призмата на гарантирането на достатъчно храни на достъпни цени за всички граждани на ЕС и запазването на конкурентоспособността на европейските фермери“, каза от своя страна зам.-министърът на земеделието Момчил Неков. 

Министрите приветстваха намесата и плана за действие на Комисията за каналите за солидарност между ЕС и Украйна. Те също така се съгласиха, че благодарение на Общата селскостопанска политика (ОСП) ЕС е самодостатъчен с повечето селскостопански стоки и снабдяването с храни е осигурено. 

Министрите потвърдиха отново, че ОСП, дори при тези трудни обстоятелства, гарантира продоволствена сигурност за гражданите на ЕС и осигурява подкрепа за доходите на земеделските производители в ЕС. Основната загриженост остава достъпността на храната, особено за домакинствата с ниски доходи, и цената на вложените средства (енергия, торове, фуражи и др.) за фермерите. Въздействието на тези високи цени върху цялостната продоволствена сигурност също беше източник на безпокойство.
Министрите също така приветстваха приемането от Комисията на изключителна мярка за подкрепа поради украинската война, която може да бъде мобилизирана в рамките на развитието на селските райони.

Министрите обсъдиха и проблемите с високопатогенната инфлуенца по птиците.
След големи огнища на заразата в Европейския съюз през последните две години, министрите отбелязаха, че в допълнение към необходимото прилагане на строги мерки за биосигурност, ваксинацията може да допълни съществуващите мерки за превенция и контрол на заболяването и да допринесе за намаляване на риска от разпространение на вируса в птицефермите. 

Поради това министрите призоваха Комисията и държавите-членки да засилят усилията си за разработване на стратегии за ваксиниране за превенция и контрол на птичия грип. Те също така призоваха за разработване и разрешаване на ефективни и безопасни ваксини, които са лесни за администриране и съвместими със земеделските практики в ЕС. И накрая, те подчертаха значението на съвместните усилия с трети държави за повишаване на приемливостта на ваксинацията срещу заразата в международната търговия.