Положението на украинските фермери продължава да е отчайващо. Липсата на гориво, семена, фуражи и торове става все по-осезаема. Войната оказва силно влияние върху селскостопанската дейност в страната, но въпреки това фермерите не се отказват. 

Не изпускайте приеми и плащания през месец май

Земеделието е завод на открито и един от най-важните отрасли и то не само в Украйна. Затова земеделските стопани излизат и днес на полето, за да засеят реколтата си, макар и облечени с бронежилетки и балистични каски, пише RadioFreeEurope.

Заради неразбирателството с Русия, украинските фермери са принудени на работят въоръжени, а на други бизнесите им са конфискувани, съобщава медията в свой видео материал. Продоволствената сигурност обаче е засегната. Затова земеделците не се отказват, а напротив - приемат тяхната “мисия” присърце. 

В Запорожка област фермерът Юри се подготвя за ежедневната си работа на полето - сеитба. Преди да тръгне, той облича бронежилетка и слага на главата си балистична каска. “Така се предпазваме”, обяснява той пред France24.com.

След руската инвазия на 24 февруари земеделието в този район близо до фронтовата линия се превърна във високорискова професия, но фермери като Юри са решени да продължат да работят в сектора, който един от най-жизненоважните за украинската икономика. 

“Разбира се, че е страшно. Бомбардировките разбиха огради и сгради. Обстрелването става най-вече през нощта. На сутринта проверяваме полето и ако няма ракети, продължаваме работа. А ако има, решаваме как да се справим със ситуацията на полето. Но няма как, ето така се справяме ние с войната”, обяснява колега на Юри - фермерът Олекси.