Бюджетът по Националната програма по пчеларство за 2020 г. е в размер на 6.4 млн. лв. Това заяви заместник-министърът на земеделието доц. д-р Янко Иванов при официалното откриване на 18-тото Международно изложение „Пчеларство – 2020“ в Плевен.

Фермерите в Добричко обмислят да развиват и малки стопанства

Той допълни, че размерът на средствата, които ще получат пчеларите тази година, е с 35% повече в сравнение с миналата година. Приемът по мерките ще стартира в края на месец февруари. 

Той припомни, че една от инициативите съвместно със сдруженията и съюзите на пчеларите в България е създаването на Консултативен съвет по пчеларство, на който съвместно да се решават проблемите в сектора.

По въпроса с отравянето на пчелните семейства също се работи.

„Въведохме стандартна оперативна процедура за вземане на проби. Създадохме и лаборатория, като в момента се акредитират методите. Целта е в началото на земеделския сезон да можем да отговорим подобаващо на бранша и нарушителите да бъдат изпратени на съд“, подчерта доц. Иванов 

Друга важна стъпка ще бъдат обученията на пчеларите в цялата страна, за да се запознаят с новостите в сектора. 

В пчеларското изложение, което ще продължи до 9 февруари, тази година участват над 135 фирми, както и представители на 20 държави. Организатор е Областният пчеларски съюз в Плевен в партньорство с Министерството на земеделието и областната администрация в града.