2020 г. в сектор “Овцевъдство” не беше по-различна от изминалите години. Проблемите като ниски изкупни цени на млякото, липса на механизация в по-голямата част на фермите в страната, както и редица казуси, свързани с чл. 137 от Закона за ветеринарномедицинската дейност (ЗВД), отново изправиха овцевъдите пред сериозни изпитания.

На прага на новия програмен период на Общата селскостопанска политика (ОСП), овцевъдите припомнят, че за два програмни периода близо 90% от тях все още доят ръчно, въпреки инвестиционните програми. Това поставя голяма въпросителна относно ефективността на програмите и тяхното прилагане през новия програмен период.

“Овцевъди и козевъди са едни от големите губещи по усвояване на европейските инвестиции до този момент. Армия от овцевъди и козевъди стои встрани от “баницата с европроекти” вече 15-16 години”, коментира Симеон Караколев.

Според него особено внимание трябва да се обърне към групите и организациите на производители в сектора. Според него именно чрез колективните инвестиции и кооперирането на сектора, могат да се постигнат по-добри цени, което да доведе до по-голяма рентабилност и сигурност на стопанствата.

“Няма по-устойчив и икономически ефективен модел в животновъдството от кооперирането на всички нива и етапи в процеси по производство, преработка и пласмент. За да заработи този модел обаче е нужна тотална подкрепа на всички нива от администрацията!”, категоричен е той.

2020 г. беше ключова за овцевъдните стопанства, тъй като именно през нея всички те трябваше да се регистрират по чл. 137 от ЗВД. Цялата тази процедура в последния момент обаче доведе до редица казуси и проблеми. Въпреки тях, НОКА, заедно с БАБХ оказаха пълно съдействие на овцевъдите, така че регистрацията им да бъде направена успешно, но въпреки това голяма част от тях не можаха да хванат срока за участие по подмярка 4.1 “Инвестиции в земеделски стопанства”, който продължи до края на септември и където условие за допустимост бе именно регистрацията по чл.137 от ЗВД.

“Надяваме се в предстоящият прием по 4.1, който е заложен по индикативни данни за периода април - май 2021 г., това да се случи и при по голям интензитет на подпомагане 75%”, каза Янка Попова.

За поредна година на дневен ред продължава да стои въпросът с ниските изкупни цени на млякото.

“Въпреки лекото покачване на изкупните цени на млякото през 2020, те продължават да са ниски. За сравнение, в Гърция договорените цени за предстоящата дойна кампания варират между 0,90 – 1,10 евро за литър сурово овче мляко”, добави тя.

“Докато не се промени организацията по събиране и предаване на млякото винаги ще има критично ниски цени и драми в изкупуването му. За наша радост тази година в област Стара Загора заработи успешно съвместното събиране и транспортиране на млякото от фермери, членове на групи и организации на производители. С общи усилия ще развием този модел и в други региони на страната и дай Боже един ден това да бъде масова практика в цялата страна”, каза от своя страна Караколев

НОКА е част от Тематичните работни групи, на които се обсъждат мерките, които ще залегнат в новия програмен период. Според асоциацията е нужно да се променят редица неща в директните плащания и в инвестиционните мерки. Заедно с това, асоциацията, както и други браншови асоциации от чувствителните сектори, се обединиха около идеята, че таван на плащанията трябва да има. Това е и препоръката на ЕК към Стратегическия план на България.

“По наше мнение този таван ще генерира ресурс, който по линия на преразпределително плащане, ще се разпределя за малките и средни стопанства. А ако след преразпределението все пак остава неизразходен бюджет, той да бъде прехвърлен, като целеви бюджет за приоритетните сектори по Втори стълб на ОСП за модернизация на стопанствата”, разясни Янка Попова.

“Няколко са “революционните” крачки, които се изискват от земеделското министерство, за да се промени негативния тренд в прилагането и усвояването на инвестиционните мерки по ПРСР. И таваните, и високия интензитет на гранта и финансовия инструмент (гаранциите от ДФЗ), ще сработят, ако бъдат приложени навреме и в пълен вид и размер. Най-същественият въпрос, който ще продължим да задаваме към Управляващия орган е: “Какъв е националният интерес на стратегическите планове в новата ОСП?”, допълни Симеон Караколев.

В навечерието на 2021 г. ето какво пожелаха на овцевъдите двамата съпредседатели на НОКА.

Янка Попова: Здраве, енергия и амбиция за съзидателни промени!

Симеон Караколев: Много здраве, много кураж, много стойностни и щастливи мигове да съпровождат всички ни през новата 2021 г. И това ще мине! 

 

Следете темата и на cap4us.agri.bg