В края на месеца се очаква пресконференция по повод кампанията за преброяване на земеделските стопанства. Досега фермите са почти обходени и стопаните анкетирани. Остават само още няколко процента, както и обобщаване на данните, научи Фермер.БГ.

Във великотърновско например до вчера са преброени 16 810 стопанства от 20 384 по данни от старото преброяване.   От тях 7034 са действащи, под прага са 6108, а 1989 са закрити. След анализ на отговорите на фермерите става ясно, че още около 50 стопанства са на ръба и само крачка ги дели от това да хлопнат кепенците. За обхождане са предвидени 255 землища, като в повече от половината анкетьорите вече са задали своите въпроси. Очаква се, че преброяването ще завърши по график. Не се съобщава за нередности или за глобени фермери, които не са пожелали да пуснат разпитващите в обора си.


Целта на това преброяване е да бъдат проследени тенденциите в развитието на земеделските структури и да се определи аграрната политика на страната във връзка с общата селскостопанска политика на ЕС. Данните от анкетите няма да бъдат предоставяни на бирниците, уверяват организаторите на кампанията.



© 2010 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително