С лабораторни проби е доказано наличие на инфлуенца по птиците в най-голямата птицеферма у нас, намираща се в село Дончево. Това съобщи на проведеното днес заседание на Областната епизоотична комисия д-р Генчева, директор на ОДБХ в Добрич. Набелязани са мерки за ликвидиране на огнището, които включват както обособяването на предпазни зони, така и умъртвяването по хуманен начин на около 180 000 птици. Заразените помещения в село Дончево ще бъдат многократно дезинфекцирани.

Годишният капацитет за производство на яйца във фермата е около 140 милиона. Преди пет години в обекта също беше обявено огнище на инфлуенца. Тогава заболяването се разпространи в няколко големи обекта в Добричка област. През 2018 г. във ферма за патици в село Стефаново бяха унищожени заради птичи грип общо 68 000 птици, а във фирма АГРИСС в гр.Генерал Тошево – близо 140 000 кокошки носачки. Така през годините заразата доведе до умъртвяване на стотици хиляди кокошки и патици в селата Дончево, Стефаново и Бранище, както и в град Генерал Тошево. 

Обособените в момента 3- и 10-километрови зони имат за цел да предпазят останалите животновъдни обекти от заболяването. От Агенцията по безопасност на храните припомнят, че птичето месо и продуктите, добити в обект, в който е установено огнище на инфлуенца по птиците, не представляват опасност за човешкото здраве при спазване на хигиенните правила за обработка на храните в домакинството.