Карантинните зони в Полша, въведени заради появата на африканска чума по свинете в страната, са стигнали до Гданск. Опасният вирус вече се простира на 1/3 от територията на Полша, пише изданието „Зелен фронт“.

И ловните дружинки в Пазарджик заплашват с протести

Разпространяващата се болест доведе до неизбежното. Европейската комисия в началото на тази седмици разшири зоните с ограничения. На север жълтата зона вече започва от Гданск и в нея се намират такива градове като Плоцк, Скерневице и Радом. На юг зоната с ограничения включва Тарнобжег и почти стига до Пшемисля.

В изпълнение на решение от началото на  септември 2019 г. е посочено, че в Полша, Литва, Румъния, България и Унгария са регистрирани нови случаи на африканска чума по дивите и домашните свине. В резултат на случаите на болестта и вземайки предвид текущата епидемиологична ситуация в ЕС, е проведена повторна оценка и актуализация на разпределението на карантинните зони в посочените държави. Освен това са преоценени и актуализирани мерките за управление на риска.

В Полша през август 2019 г. са фиксирани 3 случая на африканска чума по свинете при глигани в жълта зона.

Според експерти от ЕС налице е ръст на нивото на риска. Във връзка с това указаните територии от настоящия момент влизат в т.нар. червена зона.