Инспекторите на Българска агенция по безопасност на храните извършиха 13 000 проверки на обекти за производство, търговия на едро и дребно с храни и заведенията за обществено хранене в страната. Съставени са 142 акта и са издадени 713 преписания, съобщиха от агенцията.
 
 
В резултат на проверките са насочени за унищожаване храни от обекти за търговия на дребно и заведения за обществено хранене.  473,27 кг. хрaни от животински произход, които са били с изтекъл срок на годност, промяна в органолептиката, без етикет на български език или липсващ етикет, както и за без документи за произход.
 
3750 кг. отработени мазнини, 64,12 кг. храни от неживотински произход - ядки, течен шоколад, замразена царевица, слънчоглед за липса на етикет, 48 кг. брашно с изтекъл срок на годност,  94 яйца с неизвестен произход, 24 л. прясно мляко с изтекъл срок  на годност и 2,08 кг. печени месни продукти съхранявани при нехладилни условия. 
 
В този тип обекти от реализация са спрени, 14, 76 кг. бисквити с палмова мазнина и без браншови стандарт, 1535 кг маслини без етикетировка, 53 кг. краве сирене с наличие на немлечни мазнини и 40 безалкохолни напитки без документи. От предприятия и складове за търговия на едро са унищожени над 51 тона храни от животински и неживотински произход.
 
Шест обекта са затворени с временно преустановена дейност. Причините за издаване на Заповеди за спиране дейността на обектите са относно лошо хигиенно състояние и неизпълнение на връчени предписания и несъответсвия свързани със сграднен фонд.