Кой ще е земеделският министър в новото правителство и от коя партия ще бъде излъчен той? Този въпроси занимава сектора през последните седмици в очакване на окончателното сформиране на кабинет. 

Слушайте в AgriПодкаст: В агросектора става напечено

Вече е ясна структурата на новото правителство, поне според различните източници, като земеделското министерство ще бъде за БСП, научи Агри.БГ. 

Информациата на bTV е същата, като медията се позовава на свои източници.  
Освен поста на премиера и вицепремиер без портфейл, “Продължаваме промяната” ще получи 8 министерства, БСП и ИТН - по 4, а ДБ - 3. 
Според информацията, в структурата на Министерския съвет ще има две нови министерства, като едното ще отговаря за растежа и иновациите, а другото ще обедини всички държавни предприятия.

Такава заявка даде евентуалният бъдещ премиер Кирил Петков в в участието си в bTV през уикенда. Той отбеляза, че със сигурност ще дължат на Бойко Рашков и Николай Денков да запазят постовете си съответно като вътрешен и образователен министър от квотата на най-голямата партия в Народното събрание. 

Според bTV разпределението на министерствата ще е следното:

“Продължаваме промяната” ще получи министерството на:

- финансите;
- растеж и иновации;
- образование;
- МВР;
- отбрана;
- транспорт; -
- култура 
- здравеопазване. 

За БСП са министерствата на:
- държавните предприятия;
- социалното министерство;
- земеделието
- туризма.

При ИТН отиват министерствата на:
- външните работи;
- енергетиката;
- регионалното развитие;
спорта.

За ДБ остават:
- правосъдието;
- екологията;
- електронното управление.

В същото време БНР публикува друга структура на министерствата, но и тук министерството на земеделието ще бъде “в ръцете” на Столетницата. 

Според националното радио, формулата за квотното разпределение на министерства е вероятно да бъде 10-4-4-3. БНТ също се позове на националното радио като източник.  

ПП ще има 10 позиции, заедно с премиер Кирил Петков и двама вицепремиери - това са Асен Василев, който ще бъде и финансови министър, и Калина Константинова, която като зам. министър-председател ще отговаря за административната реформа. Това наименование още не е окончателно уточнено, се казва в информацията на БНР.

За ПП освен това са и министерствата на образованието и МВР, като там постовете си запазват съответно Николай Денков и Бойко Рашков, на отбраната - за момента номинация за този пост е служебният премиер Стефан Янев.

И още  - транспорт, култура и здравеопазване. Министерство на икономиката се разделя на две - едното ще е за растеж и иновации и ще бъде оглавено от Даниел Лорер, а другото - ще ръководи държавните предприятия. То отива при БСП и предложението име към този момент е на Корнелия Нинова, която да е и вицепремиер.

Левицата взема и министерствата на земеделието, туризма и социална политика, според БНР.

За ИТН са определени - Външно министерство, енергетика, спорт и регионално развитие, там фаворит е бившият депутат от РБ Гроздан Караджов. От ИТН още не са дали съгласие да имат вицепремиер.
За ДБ са правосъдие, електронно управление и дигитализация, като и това название се уточнява, и екология, като министърът на екологията ще съвместява и поста вицепремиер по климатичните промени. Номинирани за тези позиции са съответно Надежда Йорданова, Божидар Божанов и Борислав Сандов.

Разпределението на позициите и имената все още не са окончателни, възможни са промени в последния момент, посочват източниците на БНР.

Зам.-министрите няма да бъдат на квотен принцип, всяка партия отговоря за министерството си, посочи още през почивните дни Кирил Петков. 
В понеделник стартираха и консултациите при президента Румен Радев с парламентарно представените политически сили. 
След края на консултациите при президента Кирил Петков изрази надежда да чуе от бъдещите коалиционни партньори тяхната гледна точка за разпределението на министерствата:

„Имаме много добра комуникация и добра дисциплина. За момента очакваме да имаме четири вицепремиера и две нови министерства, но искам да дам свободата на партньорите за вътрешнопартийна дискусия“, каза Петков, който обеща подробности за евентуалния бъдещ кабинет след около 24 часа". 

От коментарите на Петков пред журналисти след консултациите стана ясно също, че още тази седмица се очаква президентът Румен Радев да връчи първият мандат за съставяне на правителство на „Продължаваме промяната“.

До вторник следобед - 7 декември, тримата коалиционни партньори трябва да върнат бележки по изпратеното в полунощ коалиционно споразумение, няма яснота кога документът ще бъде подписан. 

Само преди седмица спряган за министър на земеделието бе Пламен Абровски от ИТН, като първи за тезата, че земеделието ще бъде разпределено към БСП писа “Капитал”. 

Едни източници твърдят, че лицето начело на земеделското министерство ще е нов и непознат за сектора човек. 
Вероятно е обаче, макар и опозиция на Корнелия Нинова, Явор Гечев - предвид експертността и бекграунда му, също да бъде избран за поста на аграрен министър. Георги Събев също е вариант, според наблюдаващите сектора. 

В късния следобед още едно име се появи на хоризонта. Стефан Бурджев от левицата. Той присъства по време на онлайн дискусията за коалиционните разговори. 

Любопитен въпрос е дали Столетницата ще получи в комплект с министерството и Държавен фонд “Земеделие” или ще има промени и както беше посочено още по време на публичните дебати, че ДФЗ може да бъде разпределено под контрола на финансовия министър.