112 000 земеделски производители са подали заявления за подпомагане по директните плащания за кампания 2015 година. Данните обяви земеделският министър Десислава Танева по време на Първата национална среща на говедовъдите в България, предаде репортер на Фермер.БГ. Вчера, 29 май изтече удълженият срок за подаване на заявления без санкции. 
 

3,43 млн. хектара е заявената за подпомагане площ. От тях 290 хил. хектара са постоянно затревените площи. Подготвяме и днес регистрираните договори, като най-често има такива на общини и животновъди от процедурата, която въведохме през февруари за разпределение на пасища, мери и ливади между животновъдите – договори за регистрация. Надявам се, въпреки проблемите, които имаме със системата, в края на следващата седмица те да са актуални в базата данни и всички земеделски стопани, които са отворили заявленията си, да ги затворят, след като им излязат регистрираните вече правни основания, каза министър Танева.
 

По приблизителни данни разликата между подадените заявления като брой спрямо миналата година е основно разлика по отношение на кандидатите, подали заявления по СЕПП. Тя е по-малко от 20 хиляди земеделски стопани и се дължи на по-малкия брой регистрирани земеделски стопани – изискване, което въведохме от тази година като условия за кандидатстване по директните плащания, посочи министър Танева. По отношение на животновъдите и тютюнопроизводителите подадените заявления са приблизително като миналогодишните, уточни Танева.
 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!