САЩ е лидер в световното земеделско производство. И ако по-рано ситуацията в американския селскостопански сектор бе горе-долу стабилна, то търговската война с Китай попромени нещата.

Европейският внос на говеждо месо ще нарасне до 353 000 тона

Изданието Successful Farming публикува ред нови тенденции, които предстоят за фермерите на САЩ.

1/ Повече царевица, по-малко бобови култури
Прогнозите сочат, че ще има увеличаване на площите с царевица в САЩ до над 3 млн. акра и рекордна реколта до около 15 млрд. Освен в САЩ ръст на производството на царевица ще има в цял свят. Учени от университета на Айова твърдят, че американците ще загубят своите позиции в производството на соя, отстъпвайки лидерското място на Бразилия заради митническите такси.

2/ Повече пролетна пшеница
През 2019 г. ще има по-малко количество засети площи със соя в някои щати. Например Небраска, Дакота и Минесота. На места тя ще бъде заменена от царевица, а на други – с пролетна пшеница.

3/ Цените на царевицата ще вървят нагоре
Цените на царевицата през 2019 г. ще бъдат на ниво 3,90 долара за бушел заради значителното увеличаване на търсенето на световния пазар през следващите 3 години. Отчасти ръстът на търсенето на царевица е свързан с развитието на животновъдството, което позитивно ще се отрази на износа на стебла царевица от Индия.

4/ Повече хранилища
Доколкото по-рано в САЩ соя се събираше и се изпращаше директно за износ в Китай, потребности от складове кой знае колко нямаше. През следващата година земеделците ще складират повече продукция, очаквайки търсене на пазара. Така САЩ ще имат нужда от повече хранилища.

5/ Смяна на търговските партньори
От началото на въвеждането на тарифните ограничения с Китай, производителите от САЩ имаха възможност да диверсифицират пазарите си – поглеждайки към Мексико и страните от ЕС. Отчитайки, че Китай започна масово да купува соя от Аржентина, започна да расте търсенето на соя на световния пазар, а там САЩ предлагат по-ниска цена за културата.

6/ Търговските войни ще продължат
САЩ ще продължават да се адаптират към търговия в условия на китайски тарифи. Така или иначе страната е лидер на световния аграрен пазар. Тя има възможност да търгува с доста страни.

7/ Себестойността на производството ще бъде стабилна
Въпреки че цените на горивата и средствата за растителна защита леко ще се повишат, себестойността на производството на зърнени и бобови култури в САЩ ще остане на нивата от миналите години. За царевицата стойността на 1 акър ще възлиза на 3,60 долара, а на соята – 9,50 долара.

8/ Ръст на животновъдството
През последните 5 години животновъдният отрасъл в САЩ расте. По прогнози на учените тази тенденция ще продължи в същото темпо. Държавният университет на Айова прогнозира рекордно ниво на производство на говеждо месо през 2019 г., а силният износ ще осигури стабилно високи цени на месото.В сравнение с 2018 г. цената на центнер свинско месо ще нарасне със 7 долара. За последните 4 години свиневъдната промишленост е увеличила мощностите на кланиците почти с 10%.

9/ Пазарът на млечни продукти ще е в застой
Цените на млечните продукти ще остават ниски, а общият ръст на отрасъла ще бъде 5%.

10/ Фермерите ще стават все по-малко
Все повече фермери продават стопанствата си или излизат в пенсия. Някои дават земеделските си площи под аренда на други.