1 473 проверки са извършили служителите на БАБХ – Смолян за периода от 1 май до 18 август 2016 година. Това каза д-р Жана Шишкова, началник отдел „Контрол на храните”, предаде Фокус. Тя добави, че от тях в обекти за производство на храни - 265 броя, и 1 192 броя инспекции в обектите за търговия на дребно с храни и заведения за обществено хранене.

 

16 броя проверки са извършили служителите на БАБХ – Смолян в обекти по повод подадени сигнали и жалби от потребители. Д-р Шишкова добави, че са констатирани несъответствия по неспазване на общите и специфични хигиенни правила в обектите, неподдържане на въведените системи за самоконтрол, несъответствия в етикетирането на храните, също и за предлагане на храни от животински произход без идентификационна маркировка и храна с изтекъл срок на годност.

 

„За констатираните несъответствия са издадени 41 броя предписания и са съставени 9 акта за установяване на административни нарушения. Бракувани са 22.6 кг. млечни продукти и млечни напитки”, поясни д-р Жана Шикова.