x
Национална мрежа за
селско стопанство
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Христофор Бунарджиев: БАТА ще настоява за облекчени процедури при проектите за земеделска техника

След като вчера Българската асоциация на търговците на агротехника обяви стартирането на ново селскостопанско изложение БАТА Агро, от Асоциацията официално заявиха, че няма да участват в селскостопанските изложение Агра в Пловдив и Селското стопанств

Христофор Бунарджиев: БАТА ще настоява за облекчени процедури при проектите за земеделска техника
Автор: Фермер БГ

След като вчера Българската асоциация на търговците на агротехника ( БАТА ) обяви стартирането на ново селскостопанско изложение БАТА Агро, от Асоциацията официално заявиха, че няма да участват в селскостопанските изложение Агра в Пловдив и Селското стопанство и всичко за него в Добрич. За повече подробности Трактор.БГ разговаря с Христофор Бунарджиев, председател на БАТА.

Г-н Бунарджиев, как Българската асоциация на търговците на агротехника ( БАТА )  стигна до решението за собствено селскостопанско изложение?

Решението за собствено селскостопанско изложение изобщо не е нещо ново. То е записано в нашия устав. Още при създаването си преди три години през 2006 г,  това сме го заложили в нашия устав, както много други световни организации. Просто до сега, заради развитието на бизнеса и други фактори, нямахме време да фокусираме вниманието си върху решаването и на тази задача. Но сега, когато така нареченият cost cutting или намаляването на разходите за бизнеса е така необходим, трябваше да пристъпим към това решение, което ще оптимизира нашия бизнес.

Означава ли това ваше решение, че 15-те члена на БАТА няма да вземат участие в Агра – в гр. Пловдив и Селското стопанство и всичко за него – в гр. Добрич?

Решението, което взехме е всеки един от участниците в БАТА да подпише декларация, че няма да участва в другите изложения, за да може да концентрира силата си единствено върху нашето изложение. Защото виждате, че в момента ние сме като цирк Буш – започва Агра, после Винария, след това различни регионални изложения – в Русе, в Търговище... След това идва панаирът в Добрич – сами можете да си представите за какви разходи става въпрос. А Вие, знаете, примерно в Германия, а вече и в Болония  изложенията се провеждат веднъж на две години.

Така ли ще е и с БАТА Агро?

За сега изложението ще бъде всяка година. Нека да направиме първия модул, след което ще дискутираме този въпрос. Но по мащаба и прицела си изложението БАТА Агро ще бъде много близко до ЗарАгро, което се проведе през миналата пролет.

На какво ще заложите в новото изложение БАТА Агро – само изложение ли ще е или ще е по-динамично?

Разбира се, изложението ще е много динамично – с демонстрации и тест драйв, със всички възможности, които дава едно изложение, което се провежда на открита площ.

Какво е отношението ви към фирмите, които не членуват в асоциацията? Ще ги призовете ли да се включат?

Те, разбира се, са добре дошли, както на изложението, така и да станат членове на Асоциацията. Искам да подчертая, че това не е затворен елитарен кърг от баровци. Напротив – това е едно отворено сдружение, целта, на което е да привлече колкото се може повече членове.

Ще търсите ли партньорство с фермерски организации за провеждането на изложението?

Задължително! В моята програма, като първа точка е заложено осъществяването на контакти с подобни структури. След избирането ми за председател на БАТА първото нещо, което направих е организирането на среща за обсъждане на проблемите и излизане с обща концепция с БАТА, Националната асоциация на зърнопроизводителите, Асоциацията на земеделските производители в България и Асоциацията на консултантските компании.

БАТА, заедно с останалите организации ще настоява ли пред МЗХ за облекчени процедури към изискванията на фирмите доставчици по проектите за техника?

Или сте ми чели мислите, или аз съм чел Вашите – задължително да!

Каква година ще е 2010 за вносителите на земеделска техника в България?

Очертава се като изключително трудна предвид факта, че в момента всички компании разполагат с огромна стокова наличност. Това е проблем номер едно в момента, тъй като миналата година, за да можем да изпълняваме доворите за доставка на машините, веднага след като клиентът ги поръча бяхме поръчали много машини. Заради драматичното забавяне разглеждането на проектите в ДФЗ обаче ние се оказахме със стокова наличност от порядъка на 100 – 150 млн. лв под формата на трактори, комбайни и прикачен инвентар. Фермерите не могат да ги ползват, ние не можем да ги продадем, дъждът ги вали, ръждясват и остаряват.

 

автор : София Белчева

снимка : tractor.bg ©


Смятате ли, че системите за напояване са в готовност за сезона?

Оферти на деня от

news