Марие Николова е първият победител в категорията „Agri партньорство на 2024“ в конкурса AGRI AWARDS 2024, организиран от Forbes България и Агри.БГ. На бляскавата церемония в столицата през февруари, наградата беше получена от слънчевата млада дама, за която малцина биха допуснали, че ежедневието ѝ е свързано със селското стопанство. 

Кирил Жендов: Вечер, като си лягам, си казвам - утре сутринта продължавам, няма връщане назад


Екипът на Агри.БГ гостува на Марие в производствената база на сдружението „Семеле“ в село Мирово, където заедно се насладихме на цъфналите вишневи и ябълкови градини и се докоснахме до заразителния ѝ оптимизъм. 

Според нея пътят ѝ в земеделието е много случаен. След завършване на образованието си във Великобритания, тя се мести в България, за да помогне на баща си за развитие на неговия аграрен бизнес у нас. В землището на две старозагорски села се намират основно трайните насаждения, оранжериите и външното производство на всички стопани, които са част от организацията на производители „Семеле“. 

Марие е убедена, че наградата не е само за нея, но и за всички участници в първото сдружение на производители, регистрирано у нас. 

В нашата организация към момента сме шестима земеделски производители, които се занимават основно с производство на ябълки за пресния пазар, но имаме и оранжерийно производство. Сега отглеждаме айсберг, салати и алабаш, но на следващ етап през тези година ще засадим краставици, чери домати и люти чушки. През лятото ще имаме пъпеши и дини на открито“, разказва Марие Николова. 

От сдружението всеки ден защитават името си на лоялен търговски партньор, който предлага качествена прясна продукция. И засега успяват, а плановете им за развитие включват отглеждането на нови зеленчукови култури и подновяване на по-старите ябълкови градини, с които са започнали своя път в земеделието преди 20 години. 
 
От "Семеле" работят с големите търговски вериги в България.

„Потребители са ни всички български граждани, които искат да подкрепят българската продукция и избират да купуват качествени български плодове и зеленчуци“, споделя бизнес-дамата. 
 
Трудностите и предизвикателствата не подминават и този задружен екип, който се сблъсква с тежката административна машина и сложните изисквания на европейската и националната политика в земеделието. 

Нямаме трудности с пазара, защото благодарение на сдружението можем да предоставим продукцията си в количества, което за веригите е едно от основните неща - качеството и количеството“, споделя още Марие. Всеки ден, когато отива на работа в офиса в село Мирово, тя вижда приза за „Agri партньорство на 2024“.

"Наградата означава за нас, че целият труд, който сме положили до момента, има значение и някой го оценява. В България има голямо бъдеще за обединението и в това всички да си помагат един на друг, както и да могат да работят заедно“, казва стопанката. 

Марие е дете на Европа - с майка унгарка, баща българин, родена и израснала в Чехия, получила образование във Великобритания, тя стои малко необичайно на фона на цъфналата градина в село Мирово. И в същото време – много естествено, защото личи, че работата там й харесва. 

Марие Николова: Личната ми мотивация е екипът, който сме изградили и красотата на това човек да види крайния продукт, който след това може без притеснение да предложи на децата си и на българските граждани. Аз наистина открих себе си в земята, в това, колко много може да ни даде тя, и трябва да я ценим.

Основните планове на „Семеле“ в момента са насочени към подновяване на старите ябълкови градини с по-устойчиви сортове. Освен това се работи в посока за изцяло биологично производство, както и по разработването на натуралните сокове, които са гордостта на Марие, тъй като в тях липсват консерванти и добавки. 

И каквото и да се казва за българите по света, тя е доказателство, че „кръвта вода не става“, а тракийските ѝ корени не само я задържат в България, но също така ѝ дават увереност, че може да се развива успешно тук. 

„Избрах да бъда в България, защото усетих и видях от всички хора тук, че искат да постигат нови неща в земеделието. И на мен ми е много ценно, че всеки, на когото се обадих или поисках съвет, искаше да ми помогне. В един момент осъзнах, че тази социална среда не мога да я открия някъде другаде. Затова реших, че искам да се развивам в България.

Засега бих искала да остана тук, ако всички останали искат да сме заедно и да градим нещо по-хубаво и по-голямо. Затова избрах България. И ще видим - надявам се, че беше правилният избор“, сподели още Марие Николова, която има амбицията догодина да грабне още една награда, но в друга категория на престижния конкурс AGRI AWARDS, организиран от Forbes България и Агри.БГ.