Красотата на природата, уникалната българска земя и традиционните сортове се срещат в перфектна комбинация в района на Сандански. Над село Хърсово се извисяват красивите хълмове с лозя – пазители на старите родни сортове. И именно тук, във Вила „Мелник” се срещаме с победителя в дебютното издание на AGRI AWARDS 2024 „Семената на успеха“ в категория  Дама-Фермер на 2024” - Милица Зикатанова.

Тя е второ поколение собственик на Вила Мелник". Каква е историята на семейния бизнес и защо е тежка отговорността да се продължи започнатото от родителите?

"Историята започва от моя баща, от неговото детство. Той е роден в този регион, в едно съседно село. Той помни как навремето цялото му семейство е било обединено от общия труд на полето.

Едно време са гледали тютюн, гледали са копринени буби и са имали, като всяко едно семейство в този край, малко лозенце. Заедно са брали лозето, заедно са правили и виното. И всъщност неговата мечта винаги е била да си има фамилен бизнес, който по този начин да обединява семейството, да остави нещо за бъдещите поколения и своеобразно да се поклони предците си. Още в гимназията аз знаех, че моето семейство изкупува земи в този регион, че се съдат лозя, строи винарна...

Винаги съм си мечтала един ден да стана част от този семеен бизнес. След като завърших гимназия заминах за чужбина да уча. Учила съм в щатите 4 години, след това работих в Англия и Ирландия. И след 7 години живот в чужбина най-накрая дойде момента да се завърна. Никога моите родители не са настоявали да се върна, това беше едно мое решение продиктувано от изключително сантиментална случка.  

Моят баща ме покани заедно с него да представим нашите вина на едно световно вино изложение. Удоволствието и удовлетворението, което аз се усетих, когато разказвах за нашите вина и за Мелнишкия регион пред чужденците, беше невероятно. А те казваха „да наистина прекрасно вино и какви интересни местни сортове, а и каква хубава история на един баща и неговата дъщеря”... Аз просто осъзнах, че няма какво да му мисля, а трябва да се впусна в това приключение наречено семеен бизнес”, разказа Милица Зикатанова.

И така започват предизвикателствата. Но отстрани нещата изглеждат винаги по-лесни, каква обаче е цената на успеха в един сложен бизнес с огромна конкуренция. 

"Цената на успеха е различна за всеки. За мен успех означава много труд, много отговорност, много години сериозна работа, за да докажеш качество и постоянство. Но се радвам, че всичките успехи са си мои и на моето семейство. Аз не успявам заради една голяма корпорация или заради една чужда държава, в която живея. Аз успявам, защото съм, защото работя с моето семейство и работя над нещо, което наистина е ценно за мен", допълни Зикатанова.

Наградата „Дама-Фермер на 2024” в дебютното издание на AGRI AWARDS е признание за труда на целия екип, който стои зад вила Мелник. Но освен признанието, събитието, което Агри.БГ и Forbes България организираха, събра на едно място второто поколение предприемачи в аграрния бизнес и показа надеждата, че имаме изключителни млади хора, които искат да работят в и за страната си и да се борят за едно по-добро бъдеще на България:

"Тази награда не е за мен, тя е за целия екип. Тя отразява нашите дългогодишни усилия целенасочен труд да работим за това, в което вярваме – за запазване на местните сортове и за развитието на този регион. Награда е една огромна отговорност! Тя означава, че сме на прав път и че трябва да продължим да работим по този начин.

И, разбира се, тя е огромна чест и радост! Много съм щастлива, че тази награда всъщност ме запозна с други единомислещи млади хора в агроиндустрията. На събитието, което вие организирахте, аз се запознах с хора от всички земеделски браншове и енергията, която ние обменихме, желанието да си сътрудничим и да се колаборираме за бъдещи проекти - това е нещо наистина страхотно. Много ви благодаря, че ме направихте част от тази общност, която сега се заражда и мисля, че има прекрасно бъдеще", сподели още младата дама. 

Милица е посветила професионалния си път не просто в надграждането на семейния бизнес, но и в една още по-отговорна задача – повишаване на позициите на българското вино от местни сортове в световните класации. Защото вярва, че страната ни се отличава с качествено вино и уникална природа, а това е предпоставка за национално отговорно поведение на всички нас, както и за самочувствието, че сме постигнали много и има какво да покажем на света.