Цялата сума от 213 млн. лв. за втория транш на Укранската помощ е изплатена. Държавен фонд "Земеделие" работи денонощно. Постигнахме нотификацията буквално за три дена. Така че всички желания са изпълнени, заяви земеделският министър Кирил Вътев по време на Националното животновъдно изложение в Сливен.

Вижте още: Българско стопанство работи като устойчив бизнес модел

На въпроса на Агри.БГ дали ще отпадне таванът на Украинската помощ от 250 000 евро, каквото предложение имаше, министър Вътев отговори следното.

“Таванът за Украинската помощ са достигнали само най-големите производители. Те искат още веднъж да я получат. Затова водим преговори с Европейската комисия, но това не е в нашите правомощия. Това трябва да се разреши от ЕК. Аз лично три пъти говоря с Комисаря Войчеховски. Г-н Стратев и той говори с него. Премиерът Денков говори с Урсула фон дер Лайен. Ако ЕК разреши, ще бъдат изплатени”, подчерта ресорният министър.

Според него по-важно за цялото ни земеделие е какво се случва на пазара и по-специално с достъпа на българските производители до него. 

“В момента съвместно с Министерството на икономиката подготвяме Закон за търговията с хранителни продукти, за да можем да отворим пътя. Водим разговори с други хора да направим български магазини само за регионални продукти. Има достатъчно добри примери във Франция, Австрия, Италия”, изреди Кирил Вътев.

На първо място обаче трябва да се дефинира ясно какво означава свеж продукт, включително в радиус от колко километра до търговския обект са допустимите стопанства. 

Още - във видеото.