Стопани в Северозападна България са притеснени за цените на продукцията си. От началото на жътвата пшеницата е поевтиняла със 7-8 стотинки на килограм, сочи проучване на Агри.БГ в региона. Към момента продажбите вървят на нива около 310 - 335 лева за тон.

 

Готови ли сте? Стартират теренните проверки

„Лошото е, че голяма част от купувачите опитват да договарят дори още по-ниски цени. Както вървят нещата, като нищо ще го докараме и до под 300 лева за тон“, коментира стопанинът Тодор Тодоров.

Годината по принцип беше добра за реколтата и очакванията за 600 до 800 килограма от декар се оправдаха особено в масивите, които се намират в равнината.

„Този резултат обаче постигнахме с много разходи за торове и препарати. Налагаше се да пръскаме почти до самото начало на жътвената кампания, защото имаше и болести, и вредители. Затова мисля, че цена под 310 лева за тон няма да може да компенсира разходите и пак ще сме в ролята на бития“, твърди Тодоров.

Доброто в случая е, че жътвата, която започна малко по-късно от обикновеното заради обилните валежи, към момента върви с нормални темпове. Очаква се повечето от големите производители да приключат с прибирането на реколтата най-късно в началото на идната седмица.