Сделки на 1100 лв./тон слънчоглед вече сключват добруджанци. През последните две седмици цената на маслодайното зърно се движи между 1000, 1040 и 1100 лв./тон, коментират пред Агри.бг земеделски стопани от Добричка област.

Първи прогнози: България ще възстанови високия добив на слънчоглед

Скокът в цената на слънчогледа е почти двоен в сравнение с котировките от края на лятото. Тогава маслодайната култура се търгуваше на нива 550-580 лв./тон.

Ситуацията в Черноморския басейн бързо коригира цените. При редукция на добивите с около 30 % в Румъния, Украйна, Молдова и Русия, съвсем логична се оказва възходящата тенденция, коментират още фермерите. През миналата година най-високата цена на слънчогледа е била 670-700 лв./тон, припомня Радостина Жекова от Добруджанския съюз на зърнопроизводителите.  

Сушата в Добруджа рефлектира върху добивите, но не в такава степен както при пшеницата и царевицата. Жътвата на слънчоглед завърши с добиви от близо 190 кг/дка от общо 832 000 дка. Оказва се, че слънчогледът е културата, която „спаси“ донякъде стопанската 2020 година, не крият удовлетворението си производителите.

Някои от тях успяха да складират зърното от маслодайната култура и да изчакат по-добрите цени в момента. В същото време обаче според тях това е риск, тъй като пазарът все още не е стабилен. Освен това след финансово тежка година е много трудно да заделиш резерв от зърно, който да остане непродаден, смятат ощетените от сушата земеделци. 

Натрупаните запаси от почвена влага са много добра предпоставка за добра сеитба на пролетната култура. Заради валежите от дъжд и сняг се очертава по-различна сеитбена кампания в сравнение с предходната година, смятат още производителите.

Все още е трудно да се каже дали площите със слънчоглед ще надхвърлят миналогодишните за сметка на царевицата, от която добивите бяха катастрофално ниски. Малко над 1 милион декара бяха засети с техническата култура в Добруджа, но резултатите дори не достигнаха 300 кг/дка. 

През последните 3 години земеделските стопани проявиха сериозен интерес към високоолеиновите хибриди слънчоглед. Този сегмент зае около 30 % от площите с маслодайната култура в Добричка област.

Според специалисти от семенарските компании нарастването на HO-сегмент е сериозен – от 5-6 % от общия размер на площите до близо една трета след няколко години. 

Интересът към високоолеиновите слънчогледи е продиктуван от по-добрата цена на пазара. Бонусите за по-високо съдържание на олеинова киселина са стигали през годините до 50-55 долара/тон повече в сравнение с конвенционалния линолов слънчоглед.