Очаква се сеитбата на пшеница в Добричка област да приключи до 10 ноември. Към момента условията са благоприятни и се сее напористо и с бързи темпове. Това обяви Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите.

Фермери, вижте какво ви готвят политиците

По информация на браншовата организация в Добруджа вече за заложени повече от половината от обичайните площи и остават най-вероятно малко повече от 30% от планираните посеви. 

По данни на областната земеделска дирекция добруджанци са успели за засеят близо 600 000 дка с пшеница. Това са точно половината от полетата с жито от 1 200 000 дка, които ежегодно се сеят в Добричка област. 
„Засега нямаме притеснения за пшеницата. Надяваме се да има дълга есен, да няма ниски температури и слани, за да може семената да покълнат, поникнат и да братят“, обобщи още Радостина Жекова. Производителката допълни, че се надява да се сбъднат прогнозите на учените от Добруджанския институт, според които при благоприятно време късните сеитби няма да бъдат фатални. 

През лятото на 2021 г. добруджанци прибраха близо 750 000 тона пшенично зърно при среден добив от 625 кг/дка. В някои от общините резултатите достигнаха до 650 кг/дка. Най-ниските резултати бяха 590 кг/дка.

Към момента в Добричко вече са засети и близо 32 000 дка с ечемик, докато през последната стопанска година тези площи бяха почти двойно повече. През последните 2 години, дори и при суша, тази култура дава стабилни и сигурни резултати. През тежката 2020 г. стопаните прибраха двойно повече от ечемика в Добруджа, а през това лято – средно но 576 кг/дка.