"Решението на парламента за удължаване на мораториума върху продажбата на земя на чужденци не е съобразено с Конституцията и договора за присъединяване на България към Европейския съюз". Това коментира пред „24 часа" вицепремиерът и правосъден министър Зинаида Златанова.

 

По думите и при противоречие между наше и европравило директно се прилага европейското, като това било записано дори и в Конституцията ни.

 

„Въвели сме 7-годишен преходен период да не прилагаме европейското право в областта на свободно движение на капитали и по-специално на собствеността на земята. В момента, в който изтече този преходен период, автоматично трябва да започнем да го прилагаме. А то казва да не дискриминираме правото на собственост спрямо чужденци", допълни Златанова.

 

[news]

 

Тя добави, че досега няма държава-членка на ЕС, която да е променяла договора си за присъединяване. „Но когато става дума за промяна на първично европейско право, обикновено отнема няколко години. Такива са и основните договори на ЕС - за последния приет, известен като Лисабонския договор, бяха нужни години", каза още вицепремиерът.

 

Преди дни министър-председателят Пламен Орешарски заяви в Брюксел, че България не иска промяна в договора си за присъединяване и ще се потърси вариант за преразглеждане на мораториума.
 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!