Товарният кораб Лаодикея, собственост на Сирия, който акостира в Ливан през средата на лятото, е част от сложна контрабандна операция, управлявана от Русия. Тя е използвала фалшифицирани корабни документи и морски хитрости, за да открадне украинско зърно на стойност най-малко 530 милиона долара — пари, които са помогнали за захранването на военната машина на Владимир Путин. Така започва публикуваното журналистическо разследване на Associated Press (AP) и поредицата на PBS „Frontline“.

Анкета: Какви са средните Ви добиви от слънчоглед за 2022 г.?

Когато Украйна сигнализира, че руснаците крадат зърното й, Кремъл, разбира се, отрече. В случая с кораба Лаодикея главният прокурор на Ливан зае руската позиция и обяви, че 10-те хиляди тона ечемик и пшеничено брашно на борда му не са крадени и могат да бъдат разтоварени.

Използвайки сателитни изображения и данни от морски радиотранспондери, AP успява да проследи дузина кораба, извършили над 50 плавания със зърно, произхождащо от окупираните зони в Украйна. Те са плавали до пристанища в Турция, Сирия, Ливан и други страни. Репортерите прегледали корабните документи, публикации в социалните медии и интервюирали фермери, спедитори и корпоративни служители, за да разкрият подробностите за мащабната контрабандна операция.

Така се разбира, че зърното и брашното на борда на 138-метровия „Лаодикея”, вероятно са започнали своето пътуване в южния украински град Мелитопол, който Русия превзе в първите дни на войната.

Видео, публикувано в социалните медии на 9 юли, показва влак, който спира до масивно съоръжение за съхранение на зърно, със зелени вагони, обозначени с името на руската компания Agro-Fregat LLC с големи жълти букви, заедно с лого в формата на житен клас.

Седмица по-късно представителят на руските окупационни власти Андрей Сагута обявява на пресконференция, че зърното ще "осигури сигурността в контролираните от Русия региони в Украйна", а администрацията ще "измери реколтата и ще прецени какво количество може да бъде продадено".

Докато той говори зад него се виждат маскирани войници, охраняващи камиони, които разтоварват зърно в силозите, за да бъде смляно. Виждат се и работници, които товарят на други камиони големи бели чували брашно, много подобни на това, което е разтоварено от борда на "Лаодикея" три седмици по-късно. Сагута и още четирима представители на руските окупационни власти са санкционирани от САЩ на 15 септември за кражба и износ на украинско зърно.

Кметът на Мелитопол Иван Фьодоров заявява, че окупаторите изнасят големи количества зърно от региона с камиони и влакове към руски пристанища и анексирания още през 2014 г. Кримски полуостров. Композиции със зърно, маркирани със знака на "Агро-Фрегат", са били засечени да се насочват към пристанищния град Феодосия на полуострова, за да бъдат натоварени на кораби.

Сателитно изображение на камионите със зърно, насочени към Крим

Кремъл отрича кражбата на зърно, но руската държавна агенция ТАСС съобщава още на 16 юни, че украинско зърно се транспортира към Крим, което предизвиква дълги опашки по граничните пунктове. 

"Междувременно руската армия атакува ферми, силози за зърно и транспортни съоръжения, които все още са под украински контрол, с артилерийски и въздушни удари, унищожавайки храна, повишавайки цените и намалявайки потока на зърно от страна, отдавна известна като житницата на Европа", се казва още в репортажа

Цялата статия по медийното разследване можете да прочетете тук. Предстои и документален филм, в който кадрите на журналистите ще бъдат включени. Премиерата е обявен на 25 октомври по американската обществена телевизия Пи Би Ес.