Милко Александров скоро ще стане на осем години, но от тригодишен помага в семейното стопанство. Ще бъде второкласник, но още от сега знае, че иска да учи за ветеринар. 

Фермер: Расте интересът към нашите млечни продукти

„Той още не можеше хубаво да приказва. Викам му: „Дядо, ти какъв ще ставаш?“, а той ми отговаря: „Дядо, аз ще стана ветеринарен лекар и ще лекувам всички животни. Не само овце и крави, дето ние имаме, а и котки, кучета. И дивите, дядо, ако ги хвана, и тях ще ги лекувам. Нали не е хубаво да се боледува“, спомня си с умиление дядо му Милко Величков. 

Бащата Александър Александров също потвърждава, че малкият Милко има голямо желание да се грижи за теленцата и агънцата във фермата в пернишкото село Дивля.

„Насърчавам го и му предавам моя опит и знание. Така го амбицирам да става ветеринарен доктор. Да си обслужва животните. Защото моят труд, положен до някаква степен, ще има край – той да го продължи. Защото всичко друго е безсмислено. Все пак е още дете, но обича животните и с напътствия ще стане добър човек“, уверен е животновъдът Александър. 

Своят принос във фермата дава и брат му Николай. Всички заедно отглеждат крави от породите Симентал и Монбелиард, както и овце от породите Аваси и Лакон. В мандрата си преработват само собствено мляко без добавки. Готовите млечни продукти продават в няколко магазина.

„На 67 години съм, ама сигурно ще изкарам до 160 – с такава тръпка, с такъв ентусиазъм, с такъв труд, с такова желание помагам. Нямам думи, с които да изкажа благодарност и на снахите, и на синовете. Дано има повече такива млади момчета и момичета. Има работа за всички – стига да не сте мързеливи“, казва разчувстван дядо Милко. 

Вижте повече за приемствеността между трите поколения животновъди във ВИДЕОТО.