Животновъдният сектор реагира остро срещу група животновъди, които подготвят протест и са изпратили декларация до премиера Бойко Борисов, в която се посочва, че искат оставките на петима души, като се започне от Мирослав Найденов и Цветан Димитров и се стигне до Йордан Войнов. Почти всички животновъдни организации, които представляват стопаните сигнализираха, че осъждат подобни искания и се разграничават от тях. На този етап диалогът с министър Найденов бил чудесен и отправят подкрепа към него и цялото правителство. Животновъдите съобщиха, че няма никакъв повод за протести, тъй като почти всяко тяхно искане до този момент е изпълнявано, а в средата на месеца започва изплащането на субсидиите за глава животно. Освен това, в условията на криза, управляващите са запазили секторния бюджет за догодина непроменен, въпреки, че са имали възможност да го намалят. Имало и обещания за данъчни облекчения, което подсказва сериозен управленски ангажимент към тях. В гилдията са единни, че протест най-вероятно няма да има, тъй като той е представляван от шепа хора- отцепници, най-вероятно обладани от политически демони. След като миналата седмица Фермер.БГ съобщи за подготвяния от тях протест, сега дава трибуна и на останалите в сектора да изразят своето мнение:


Бойко Синапов - Националната Асоциация на животновъдите

По повод това, че незнайни животновъди подготвят протест, искаме да кажем, че не сме съгласни с подобни действия. Национално представените животновъдни организации не знаят за подобен протест и се разграничават от искането на оставки. Разбрахме, че до премиера е изпратена декларация, но искаме да подчертаем, че тя не се подкрепя от животновъдите в България, дори не знаем какво пише в нея. Това, което досега сме искали от екипа на министерството на земеделието се е случило. Може в определени моменти да е било по-бавно, но то се е случило, заради което изразяваме подкрепа. Представителите на животновъдството в България сме си обещали с министъра да работим екипно за развитието и реално да се случват нещата. Вече имаме постигнати резултати и в министерството ни обръщат внимание, ние имаме една обща цел и виждаме приятел в лицето на министъра. Възмущаваме се, че някои са поискали оставката му и смятаме това за несериозно. В тази криза, ние дори получихме нисколихвени кредити за да си изхраним животните.Премиерът ни обеща, че до 15 декември ще получим субсидиите за глава животно. Друго много важно нещо е, че ще получим облекчение за данъците.Наскоро имахме среща в Стара Загора и коментирахме бюджета и облекчаването на данъците. Ние не искаме увеличаване на бюджета за нашите нужди, тъй като се съобразяваме с кризата. Правителството не само, че не го намали, а го запази същия.


Татяна Ангелова - Национална Асоциация на млекопроизводителите в България


Искаме да съобщим, че секторът не иска протести, не иска никакви оставки. Не знаем кои са тези животновъди, които са поискали оставките, но това са провокатори, които зад себе си нямат доверието на бранша. Никой от нас не иска подобни действия в този момент. Зад въпросната декларация до премиера сигурно стоят малцина, които по никакъв начин не представляват сектора на животновъдите. Ние сме единни и общият ни глас е в подкрепа на министъра. Няма да се поддадем на провокацията на няколко души, които търсят сътресения.


Танчо Колев - от Сдружение на млекопроизводителите в Стара Загора


Фермерите от Стара Загора не са съгласни с идеята за протести. Ние сме против това да се искат оставки. Това, което искаме касае финансовото министерство и Министерски съвет по повод това данъка върху печалбата. Освен плащането за глава животно, в момента с аграрното министерство преговаряме и за директни плащания от Брюксел за пасищни животни, каквито са 90% от животните у нас. В Румъния такива субсидии получават вече трета или четвърта година. Такива плащания има и в други европейски страни. Засега има разбиране от министъра, така че не виждам защо се създава такова напрежение и се говори за искане на оставки. Ние бяхме първите от Стара Загора, които направихме протеста през 2007 г. и сега се навършват три години от него, но положението е по-различно. Няма място за протести сега. Не му е времето защото обещанието е за 15 декември да има пари, така че не се чувстваме излъгани. Имаме диалог с МЗХ и сигурно някой иска да го прекъсне. Натискът от опозицията е голям. Ако все пак се наложат протести и управляващите не си спазят обещанията, то действия от наша страна може да има в първите дни на месец април, когато ще стане ясно и кой колко данък печалба ще плати, защото ако не се предприемат законодателни промени ще излезе така, че през декември взимаме субсидии, а през април ги връщаме под формата на  данък печалба.  Водим счетоводство по член 19 от Конституцията. Ние се чувстваме дискриминирани, тъй като всеки плащат данък върху печалбата, а за земеделските производители е определено 60% разход и 40% печалба.
                 

Милчо Ангелов - браншови Съюз на овцевъди и козевъди в България

Отправяме подкрепа за цялото правителство на Бойко Борисов, особено за министерството на земеделието. Мирослав Найденов е добър министър, ходи в Катар, договаря пазари, арабите са питали за животните ни. Разреши износа на бракувани овце в такива трудни за нас и за държавата дни. Личи си, че на управляващите не им липса хъс и правят всичко по силите си. Е, как да протестираме - не, ние не искаме подбно нещо, тъй като имаме диалог с министъра и поетите ангажименти се изпълняват един след друг. Имаме уверението, че ще ни се помага и занапред и има достатъчно средства в бюджета, така че ние сме спокойни. Българският животновъд е доволен. Същевременно ни отпускат и кредити, така че не ние сме хората, които искат протест.Тези, които надигат глава са забъркани в политически интереси. Има отделни субекти, които пречат на българското животновъдство и искат 5 оставки. Правителството две години подред стимулира сектора със субсидии, както и с кредити - по 500 лв. на крава и по 80 лв. за овца и за коза. За 20 години, такъв упорит министър не сме имали. Търси механизми да увеличи цената на животните и млякото.Каза твърдо "не" на измекярите и лешоядите. Лично и Бойко Борисов се ангажира да помага на българските животновъди.


Мария Степанчева - Асоциация на биволовъдите в България

Искаме да опровергаем някои животновъди, които са говорили от името на целия бранш, че искат оставки. Това не е така, почти нито една организация не иска да протестира. Дори миналия четвъртък асоциациите имахме среща в Стара Загора, от която стана ясно, че хората не искат стачки, а искат да си работят. На този етап ние нямаме никакви основания за подобни искания, тъй като от средата на месеца започва изплащането на субсидиите за глава животно. За догодина се запазва бюджетът за млякото в същия размер. Всички наши искания са удовлетворени. Специално за биволовъдите премиерът отпусна 1 200 000 лв., които средства ще бъдат получени в началото на годината. Ние сме доволни, като се има предвид и кризата и можем да кажем, че правителството прави всичко по силите си. Оставките не са искане на всички животновъди, а на една шепа хора.

 

Против анонсирания протест застават и от пловдивската асоциация на млекопроизводителите.  Засега от  Съюза на животновъдите в България няма становище, тъй като въпросът не е обсъждан от Управителния съвет на организацията, съобщи председателят Господин Господинов потърсен за коментар.

 

Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!