От 5 до 30 октомври 2017 г. животновъдите, които са кандидатствали по схемите за директни плащания Кампания 2017 г., трябва да докажат реализацията на млякото и млечните продукти, които са произвели, съобщиха от Държавен фонд „земеделие“ (ДФЗ), като допълниха, че документи се подават в областните  дирекции на разплащателната агенция. 

Синапов: Турция има огромен интерес към нашите живи шилета

Реализацията на млякото и млечните продукти се доказва за схемите по чл. 19, 19а, 23 и 24 от Наредба № 3 от 2015 г. Схема за обвързано подпомагане за млечни крави – (СМлК), Схема за обвързано подпомагане за млечни крави под селекционен контрол- мляко (ЕЖСК), Схема за обвързано подпомагане за овце-майки и/или кози-майки под селекционен контрол с направление мляко – (ДПЖСК), Схема за обвързано подпомагане на биволи, а разпределяне на новородени телета се изисква за схемите по чл. 20 и чл. 21 от Наредба № 3 от 2015 г.: Схемата за обвързано подпомагане за месодайни крави и/или юници (СМКЮ) и Схемата за обвързано подпомагане за месодайни крави под селекционен контрол-месо (ЕЖСК). Необходимо е заявителите да предоставят и заверени копия на описаните документи за реализация на продукцията. 

ДФЗ обявява, че в изпълнение на чл. 27а, ал. 5 на Наредба № 3 от 17.02.2015 г., от сайта на ДФЗ на адрес: http://www.dfz.bg/bg/dp-2014-2020/-2017/ или от активните линкове по-надолу, е достъпен за изтегляне и попълване образец на електронен опис на документи, доказващи реализация на произведена продукция от мляко и/или млечни продукти за периода от 1 октомври 2016 г. до 30 септември 2017 г. по схемите.

 
Към приложените файлове е изготвена и подробна инструкция за тяхното попълване. Попълненият опис по образец се подава на хартиен и електронен носител. 
 
В изпълнение на чл. 27а, ал. 8 на Наредба № 3 от 17.02.2015 г., кандидатите, които едновременно са кандидатствали по: Схемата за обвързано подпомагане за месодайни крави и/или юници (СМКЮ) и Схемата за обвързано подпомагане за месодайни крави под селекционен контрол- месо (ЕЖСК) е необходимо, в периода 5 – 30 октомври 2017 г. да подадат Декларация по образец в съответните отдели  OПСМП на областните дирекции на Държавен фонд „Земеделие”, за разпределение на новородените и регистрирани в периода 01 октомври 2016 г. – 30 септември 2017 г. телета в стопанството. 
 
Разпределянето на новородените телета, които са регистрирани в стопанството на земеделските стопани се налага само при едновременно заявени схеми СМКЮ и ЕЖСК (месо) (чл. 27а, ал. 8 Наредба № 3 от 2015 г.). 
 
 
За кандидати, които имат само една заявена схема от следните: СМКЮ, ЕЖСК (месо) или ДПЖСК (породи за месо), не се изисква подаване на декларация по чл. 27а, ал. 8 от Наредба № 3 от 2015 г.
Списъци на стопаните, които следва да се явят в отдел „ПСМП“ при ОД на ДФЗ са публикувани тук
 
При попълване на описа кандидатите трябва да използват съответната бланкова таблица, според регистрацията им в ИСАК – като физическо лице, юридическо лице или едноличен търговец.