В земеделското министерство все още работят кадри от предишното правителство и умишлено създават проблеми, съобщиха пред Фермер.БГ животновъди от страната. Такова мнение изрази и зам.-председателят на Съюза на животновъдите в България Иван Чалъков, подкрепен от колегите си. По неговите думи старите кадри умишлено създавали напрежение за да се трупат все повече и повече негативи върху правителството на Бойко Борисов.



По този повод животновъдите отново поискаха оставки! За пореден път се иска главата на зам.-министъра Цветан Димитров, който отговаря за сектор животновъдство. "Той е стар кадър в МЗХ. Животновъдството много затъна, само обещания се правят без да има нещо реализирано. Никой от животновъдните организации не иска да се среща с него, тъй като му нямат доверие", подчерта Иван Чалъков. Фермерът припомни и последното нереализирано обещание, а именно - вместо да се дадат субсидии по 300 лв. за месодайно животно - майка, се дават едва по 79 лв. Повод за исканията са множеството проблеми, които зреят от години и за които явно няма политическа воля да бъдат разрешени. "Поставени са хора, които ни мачкат. Найденов си прави само пиар. На него лично му пожелавам да си поеме Агенцията по храните, защото храните са му любимо занимание", каза още зам.-председателят на СЖБ.



Втората оставка, за която настояват животновъди, е тази на шефа на НВМС д-р Йордан Войнов. Поводът също е заради несправяне с проблемите. Точно обратното - трупат се все повече. Не работи както трябва идентификационната система, постоянно се получават грешки. Реални са многото примери за това как "действа" системата. "Грешки, които се отразяват на нашите колеги и те не могат да вземат субсидията. Системата бърка всеки и си прехвърля животни на когото си иска. Даже мислим да пуснем една жалба до прокуратурата, да влязат и да проверят кой е писал, какво е правено. Трябва да се направи нещо за да могат  реалните животновъди де взимат пари. Сега  парите явно отиват при други, които не са животновъди", коментира Чалъков.



Той анонсира, че негови колеги искат след Нова година веднага да организират протести. "Животновъдите ще останат гладни, и животните, по празниците, а някои ще си пълнят търбусите с мръвката, която ние произвеждаме".

 

Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!