Протестна декларация до премиера Бойко Борисов изпратиха дузина животновъдни организации от страната заради махането на зам.-изпълнителния директор на ДФЗ Драгомир Господинов.

Фермерите считат за неоснователно освобождаването на Господинов, тъй като във времето той е оказвал голяма подкрепа на животновъдите. Стопаните алармират, че акредитацията на фонда е застрашена заради промените в устройствения правилник от последните дни и назначаването на ново ръководство.

В протестната декларация се посочва, че незабавно трябва да бъде преразгледано освобождаването на Драгомир Господинов иначе се очакват протести. В писмото се посочва сленото: "Промяна на Устройственият правилник на ДФЗ и обединението на двата отдела „Технически инспекторат” и „Директни плащания площ”, както и поставянето им под подчинението на един заместник изпълнителен директор ще доведе до нарушаване или изменение на акредитацията на Разплащателната агенция. Възлагането на проверките на място, тяхното извършване, одобряването на средствата за плащане и самото плащане ще се извършва само от един отдел, което е един вид конфликт на интереси и по този начин се нарушава процедурата по контрол.
 

Драгомир Господинов се ползва с изключително доверие на земеделските производители от цяла България. Винаги е бил отговорен към работата си и отзивчив към нас фермерите. Ползва се с голямо доверие от целият сектор. Благодарение на неговата работа и на тази на целия му екип от отдел „Технически инспекторат”, всички бенефециенти са си получили средствата.  


Това уволнение е в ущръб преди всичко на нас Фермерите на България.  Настояваме да се преразгледа неговото освобождаване и да се вземат спешни мерки, в противен случай ще пристъпим към протестни действия".

 

Протестния документ изтегли от ТУК!