Животновъди от всички браншови организации проведоха днес многочасова тежка среща в Министерството на земеделието и храните, където категорично настояха обещаните субсидии за глава животно да им бъдат изплатени. В дискусията участваха министърът на земеделието проф. Димитър Греков, зам.-министрите Явор Гечев и Бюрхан Абазов, както и изпълнителният директор на ДФЗ Васил Грудев.

 

Преди броени минути животновъдите излязоха от срещата. Специално за Фермер.БГ Бойко Синапов, председател на Националната асоциация на животновъдите, заяви, че е взето решение насроченият на вторник, 29 октомври, национален протест да се отложи. Причината е, че животновъдите настояват за среща с премиера Пламен Орешарски и в зависимост от хода на разговора ще решават допълнително ще протестират ли.

 

„Всички животновъди остават в стачна готовност. Искаме спешна среща с премиера, ако трябва още тази нощ. Засега отлагаме насрочения за вторник национален протест с два дни. Тоест, ако не бъдем изслушани и не бъдат удовлетворени исканията ни, излизаме на протест в четвъртък, 31 октомври“, заяви Синапов.

 

По-рано от МЗХ съобщиха след срещата на министър Греков с представители на животновъдни асоциации, че са използвани всички налични ресурси, за да се разплатят 30 219 000 лв. на говедовъдите и 14 551 986, 85 лв. за овце-майки и кози-майки от националните доплащания.


 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!