Предвид председателството ни догодина, страната ни трябва да работи за развитие на пазарите и по-добро подпомагане на фермерите. Това каза за Фермер.БГ Янко Костадинов, животновъд и член на Асоциацията за развъждане и съхранение на Източнобалканска свиня (АРСИС). 
 
"Отглеждам около 100 броя свине от породата Източнобалканска свиня край Варна - наследство от баща ми. Обичам животните и селското стопанство, но не знам дали ще успея да продължа да се развивам в сектора", обясни той,
 
 
По думите му пазарът е огромен проблем не само за фермерите, които отглеждат Източнобалканската свиня, но като цяло за всички животновъди.
 
„Няма хубав пазар, има някакъв, но не може да задоволи всички хора, които гледат такива животни. Имам познати, които отглеждат други животни и също много се оплакват от пазарите“, коментира Костадинов.
 
Той добави, че дори и да се намери пазар, на който да реализираш продукцията, цените са много ниски.
 
 
„Проблемът не е само с пазара, но и с  обидно ниската цената. Килограм живо тегло се търгува за не повече от 2,50 лева. Това животно е по-специално, гледа се по по-различен начин, а се продава на безценица“, допълва животновъдът.
 
Костадинов обяснява, че месото от Източнобалканската свиня е екологично чисто и качествено, защото свинята се гледа по естествен начин, без да й се дават добавки.