Биопродуктите са задължително сертифицирани. Това каза Живко Джамяров, експерт на свободна практика с дългогодишен опит като управител на българския клон на една от най-големите австрийски сертифициращи компании за биопродукти пред БНР.

 

Д-р Светла Николова: Био производството е тенденция, а не мода, която ще отшуми

 

За сертифицирането на тези продукти е необходимо те да отговарят на изискванията на двата европейски регламента - 834 - 2007 и 889 - 2008, а така също и на Наредба номер 1 на Министерството на земеделието и храните, каза още експертът.

 

„У нас контролът за определяне на биологичните продукти е на много добро ниво, предвид на това, че в България работят около 15 чуждестранни контролиращи компании“, коментира Джамяров.
 
Над 4 хиляди са земеделските производители, които отглеждат продукти по биологичен начин на площ от над 100 хиляди хектара.