Търсим възможности сами да се евакуираме от Киев, съобщи земеделският производител Борислав Петков. Както Agri.bg първи писа, Петков, заедно с още двама земеделци се озоваха в средата на военните действия  в Украйна заради участие в международна конференция, посветена на консервационното земеделие No-Till (NTLAB 2022).   

Директни плащания: С 352 млн. евро повече получават фермерите за 7 години

Пред БНР Петков съобщи, че към момента българите все още са в хотела в Киев, който е без персонал, и обмислят различни варианти да се евакуират индивидуално. “Силно се надявахме да използваме организиран транспорт от страна на Посолството, понеже е логично да има някакъв коридор, за да се доближим до границата… Но след като говорих сутринта с посланика и той ми каза: Нямам информация, чакам указания от София”, Петков и колегите му решават, че ще е най-добре да тръгнат с автомобил.

Идеята им е да тръгнат в западна посока, но “искаме да сме сигурни към кой пункт да се насочим - там, където трафикът е най-малък”, сподели Петков. Той допълни още, че техни колеги земеделци от Житомирския регион предлагат на нашите фермери да ги закарат до границата с Румъния.

От 17 държави, участвали в Международната конференция NTLAB22, през вчерашния ден са изтеглени представителите на всички останали държави, освен българите, съобщи Борислав Петков.

Във връзка с получени сигнали, че наши сънародници не могат да получат информация за евакуационния план, говорителят на МВнР Митко Димитров каза пред Nova News, че “Външно министерство прави всичко по силите си, за да изведем нашите сънародници от Украйна”.  За Киев в момента пътуват четири автобуса, които се намират на 300 км от границата. От Одеса автобусите са пълни и 130 души тръгват днес от там за България.