Държавна помощ с 50% субсидия към земеделците за купуване на органични торове - за това настояват от Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните, съобщи пред Агри.БГ председателят ѝ Божидар Петков. 

Гласувайте: Планирате ли да използвате по-малко химически торове тази година?

“Купувайки органични торове, ние влизаме в критериите на Зелената сделка още от тази година и това ще бъде изключителна помощ. Защото, за разлика от минералните торове, органичните вкарват жива материя в почвата, която ще позволи за дълго време да я съживим. И смятаме, че най-добрият вариант е да се започне с българските органични торове, които се правят от български фирми. И ако количеството бъде недостатъчно или се изчерпи, тогава да има възможност за закупуване на такива от ЕС”, обясни Петков.

Предложението на бранша вече е официално входирано в Министерството на земеделието(МЗм).

Петков коментира и засилващия се проблем с работната ръка за сектора на плодовете, като припомни идеята на Асоциацията от преди 4 години за създаване на работнически кампуси.

По тази причина отново апелираме към земеделското и социалното министерство да дадат зелена светлина на този работен проект, който още тогава беше озаглавен “По-добре трудова миграция отколкото трудова емиграция”, което се отнася както за българските сезонни работници , така и за тези, които бихме искали да внесем от трети страни - Украйна, Казахстан и други страни”, коментира председателят на БАМ-Я.

Многократно са правени заявки към институциите за намиране на решение с липсата на работна ръка, но към момента няма обратна връзка. 

Имаше забавяне във връзка с т.нар многодневни трудови договори, които бяха една подобрена алтернатива на еднодневните договори. Там също нямам отговор, а сезонът вече е на вратата. От 1-ви май започва беритбата на ягоди, череши и други ранни плодове”, допълва Петков.

На прага на новия сезон по прибиране на плодовете от градините, производителите отново нямат никаква сигурност за осигуряването на сезонни работници.