Бизнесът в селското стопанство, винената и хранителната индустрия се готви да представи нови идеи и решения по време на изложбите „Агра“, „Винария“ и „Фудтех“ от 20 до 24 февруари 2019 г. в Международен панаир Пловдив. 
 
 
„Фудтех 2019“ се допълва с по-широк технологичен сектор, който ще заеме цяла плата. Други две палати вече са ангажирани за „Агра“, а още една – за машини за винопроизводство, които се представят в рамките на Международната изложба за винарство и лозарство „Винария“, съобщиха организаторите.
 
Предварителните данни сочат, че трите панаирни прояви догодина ще бъдат по-големи в сравнение с предишните издания, а акцентите ще са върху технологичните и техническите иновации.  Очаква се до старта ръстът на площите да достигне 23% спрямо 2018 година.
 

Международната селскостопанска изложба отново ще събере производители и търговци на машини, инструменти, материали, препарати и услуги за земеделието и животновъдството, сортове растения и породи животни. 

 
Желанието на фирмите да участват се обяснява както с престижа на деловия форум, така и с отличните перспективи пред отрасъла. Той отбеляза ръст от 8,9% през 2017 г., а търговията с аграрни стоки формира положително салдо в размер на над 1 млрд. евро, се посочва в доклад, приет неотдавна от правителството. Прогнозите са за устойчив положителен тренд.
 
Такива са предвижданията и за хранително-вкусовата индустрия. Значимостта на отрасъла непрекъснато нараства с увеличаването на населението на планетата, влияние оказват и променените в потребителските нагласи към използване на по-скъпи, но екологично чисти продукти. Наред с това се увеличават продажбите на машини за обработка, приготвяне, съхранение, пакетиране и транспортиране на хранителни стоки, сочат анализи. 
 
Поради засиленото търсене на оборудване за хранително-вкусовата промишленост стартира новата инициатива в Международната изложба за  храни и напитки, опаковки, машини и технологии „Фудтех“. Разширява се технологичният сектор, като в самостоятелна палата  ще бъде демонстрирана широка гама от техника за преработка на суровини, за производство на храни, за сортиране, пакетиране и етикетиране. Определена е палата 2, една от най-големите в  панаирния комплекс. 
 
Голям интерес се очаква и към „Градът на виното и деликатесите“, който спечели доверието на бизнеса и се утвърди като предпочитано място за представяне на нови продуктови линии. Той отново ще бъде в палата 11 заедно с изложбата „Вкусове от Италия“.
 
Над 47 000 посетители от 12 държави в  Европа и Азия разгледаха мегафорума за агробизнес, вино, храни и оборудване през 2018 г., като се очаква предстоящото пето издание да привлече повече гости.