Земеделци от Югозападна България излизат на протест срещу скъпите горива на 19 юни, неделя, от 17:00 часа. Сборният пункт е при 173 км на магистралния път към Гърция, до санданското село Ново Делчево, съобщи за Агри.БГ единият от организаторите – животновъдът Иван Чалъков. 

Гласувайте: От какво ще страдат най-много фермерите при разразилата се политическа криза?

Той очаква в протеста да се включат не само негови колеги земеделски производители, но и обикновени хора, които недоволстват срещу високите цени на горивата.

„Започват жътвите на колегите зърнопроизводители. Прибираме фуражи, сено. Всекидневно сме на бензиностанциите, но става все по-скъпо. Омръзна ни. Не сме отправяли официално искания, но то е ясно – настояваме да свалят цената на горивата“, обясни Чалъков. 

Изборът на ден и място не е случаен. По това време доста наши сънародници се завръщат от почивка в Гърция. 

„Явно на някои хора цената на горивата не им пречи. Затова искаме да направим една хубава тапа на магистралата, за да види този народ, че не се прави така“, допълни животновъдът.

По негови сметки миналата седмица е зареждал за 3,19 лв./л, а сега – за 3,40 лв./л. Другата седмица очаква да бъде още по-скъпо.

„Сравняваме се с Европа и казваме, че на Запад било скъпо. Да, но европейското гориво е по 125 долара, а руският петрол, който купуваме, вчера се разбра, че е по 87 долара за барел. Защо никой не говори за това и защо трябва да ни извиват ръцете“, недоволства Чалъков.

Според него отпускането на еднократно подпомагане не е решение. 

„Колкото и помощ да отпуснат, все ще бъде недостатъчна. Всеки ден сме на бензиностанциите и вадим от джоба си все повече пари. Ковид помощта вече отиде за гориво. Настояваме за намеса от държавата, за да падне цената“, каза за финал земеделският производител.