Обучение на младите кадри и приемственост на поколенията. Това са едни основните цели на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ). 

Днес младите са съсредоточили развитието си в други сфери, извън сектор “Селско стопанство”. Ускореното развитие на цифровите технологии и изграждането на нови бизнес модели в земеделието обаче биха могли да бъдат притегателни за тях. По този начин ще се осигури приемственост сред заетите в земеделието. Застаряващото поколение ще може да предаде своя опит и да подпомогне младите, за да се предотврати обезлюдяването на селските райони. 

Фермерският ген: Земеделският клан Алексиеви

Приемствеността между поколенията е вече факт в НАЗ. Георги Радев е зам.-председател на УС на асоциацията. Той, заедно със семейството си стопанисват около 11 000 дка земя и над 900 дка с овощни градини. Отглежда предимно пшеница, рапица, слънчоглед и нахут, в сливенското село Камен.
 
Георги Радев е четвърто поколение земеделец. Историята му започва от неговия прадядо, който решава да се захване с нелекия отрасъл. След това той предава знанията си на дядо му, той на баща му и така Георги също става силно обвързан със сектора и най-вече със земята. Агри.БГ разговаря с него за приемствеността.

Фермерският ген: Ангел и Димитър Вукодинови

“Дъщеря ми в момента е на 10 години. Може би от 7 годишна, даже по-малка, я взимам с мен. Навсякъде е с мен, и по трактори, и в комбайни, и в коли, и по полето - навсякъде. Радвам се, че има интерес, отдава ѝ се. Караме и тракторите, и колите”, разказва Радев.

Към момента младата дама се обучава да кара и големите комбайни на баща си.

Фермерският ген: Димитър и Андрей Мачуганови


“Сега сме на тема комбайни, обучителен режим. Най-вероятно и комбайните ще я оставя да кара, въпреки че е на 10. Разбира се, не сама, но детето се интересува, за което много се радвам. Хубавото е, че с навлизането на дигитализацията в сектора ни, в земеделската техника и особено на навигационните системи, младото поколение, дори на по-малките дечица, започва да им е интересно. Гъделичка ги това да се качат в един трактор. Всеки като каже “трактор” в съзнанието излиза една машинка, 4 гуми, едно кормило и целия мазен. Нещата вече не са такива”, обясни фермерът.

Децата са привлечени от новите технологии и големите машини.

“Този интерес започва да ги събужда и се надявам малко по малко, дори и да няма никакъв земеделски ген, в което и да е дете, това да ги накара да се заинтересоват и един ден да нямаме такъв проблем с работната ръка”, категоричен е земеделският производител.