Драстично ограничаване на пестицидите, торовете и антибиотиците предвижда Зелената сделка, представена от новата Европейска комисия вчера в Брюксел.

Euractiv: Евростратегията Farm to Fork е много навременна

Целта на екологичната стратегия е до 2030 г. въглеродните емисии на ЕС да бъдат намалени с 50-55%, а Европа да се превърне в климатично неутрален континент до 2050 г.

В стратегията са заложени поредица от мерки, които ще засегнат всички области на икономиката и живота, включително селското стопанство. Прилагането на предвидените дейности ще струва на Европейския съюз допълнително 260 млрд. евро годишно.

Изтекли по-рано документи разкриват, че плановете за намаляване въздействието върху околната среда включват драстично ограничаване на пестицидите с 25% до 50% и силно свиване употребата на торове и антибиотици в аграрната сфера.

За постигането на тези цели ЕК смята твърдо да заложи на развитието на органичното селско стопанство, като ще бъдат поставени високи изисквания за увеличение на органичното производство.

Един от изтеклите документи показва и плановете на европейските институции да насърчат про-вегански консуматорски модел, в който производстовото на месо и млечни продукти ще подлежи на много строг контрол, заради влиянието на индустрията върху климатичните промени.

Ролята на аграрния сектор ще се изясни последващо в идните седмици, в стратегията “От фермата до вилицата” (Farm to Fork/F2F), която ще бъде официално представена от здравния департамент на ЕК през пролетта на 2020 г.

Целите, които си поставя Зелената сделка, ще трябва да бъдат отразени в националните стратегически планове за новата Обща селскостопанска политика (ОСП), които държавите членки подготвят в момента.

Очаква се, че ще бъде разработен инструментариум, който да предложи алтернативи на химическите пестициди, включително иновативни подходи, залагащи на геномни техники.