Щраусовата ферма на Елмира Димитрова и Иван Захариев в град Долна Баня е релакс за стопаните, успешен семеен бизнес, атракцион за туристите и познато място за любителите на месни деликатеси от щрауси. Във фермата се отглеждат черни африкански щрауси, наречени така заради оперението на мъжките индивиди.

„Розово сърце“ и „Алено сърце“ обраха овациите на фермерски пазар

През 2005 г. Елмира и Иван решават да се захванат с животновъдство, но не какво да е, а с отглеждане на щрауси. "Преместихме се от София и решихме да гледаме щрауси заради продуктивността им", споделя стопанката на фермата.

Елмира Димитрова: „Много са нещата, които можеш да произвеждаш, ако отглеждаш тези животни. Като се почне от яйцата, екзотичните пера за карнавали, костюми, рокли, пера за почистване на прах, защото не генерират статично електричество и аксесоари, мине се през козметиката – щраусовата мас, и се стигне до месото." 

Диетично месо с вкус на дивешко

Заради липсата на мазнини и холестерол и високото съдържание на протеини щраусовото месо е едно от най-балансираните диетични меса в сравнение с десетте популярни. Изключително подходящо е за хора със сърдечни заболявания, разказва производителката

Елмира Димитрова: "Характеристиките на месото са на дивеч, а няма болестите на тези животни. Щраусът е по-особена графа животно, защото по наличието на пера и снасянето на яйца са в категория птици, но месото им е като на тревопасните животни. Хубавото е, че не проявява болести нито на едните, нито на другите. За толкова години не сме дали едно хапче."

За месото от щраусите на Елмира има редовни клиенти, а в ресторанта на фермата се приготвя специалитетът „Щраусова фантазия“, който се прави от бута на животното. За да задоволи нуждите на клиентите си и да затвори производствения цикъл, фермерката вече изгражда кланичен пункт.

Елмира Димитрова: „Той ще е малък, за единични бройки през два-три месеца и ще обслужва нуждите на ресторанта ни. Надявам се до есента да е готов. Вече имаме цялата нужна документация. Преди години обаче ни отне доста време да регистрираме щраусовата ферма."

Щраусите ги водеха едър рогат добитък. Седем години трябваше да чакаме, сега сме в категория „птици и други“, припомня си производителката.

Магическите животни, за които всяка категория е „тясна“, достигат бързо максималния си ръст от 2.50-3 м. Това се случва за около година и половина, а теглото им понякога нараства до 200 кг. По думите на стопанката щраусите освен продуктивни са и много икономични животни – ядат не повече от 1,2 кг храна.

1 яйце за 10 души

Щраусовите яйца стават все по-търсени и от обикновения потребител. Известните полски ресторанти, които предлагат специалитет от едно яйце за 10 души, отдавна не са единствените. Във фермата на 70 км от София клиентите могат да се насладят на щраусов омлет, а Елмира намира добър пазар за яйцата и сред търсещите уникален подарък.

Елмира Димитрова: „Щраусовите яйца са друг уникален продукт от животното. Те са много атрактивни за подаръци, за Великденската кошница, и най-вече за консумация. 150 пъдпъдъчи яйца и цяла кора кокоши се равняват на едно щраусово. Теглото им варира между 1,2 кг и 1,8 кг в зависимост от височината на майката."

В козметиката щраусът избутва кита

Вече имаме постоянни клиенти с годините и реализираме продукцията си най-вече във фермата, споделя стопанката и продължава с изреждането на продуктите. 

Елмира Димитрова: Произвеждаме и щраусова мас за козметиката, с която зареждаме няколко аптеки. Във всеки натурален козметичен продукт се слага чиста мас, най-известна е китовата, но щраусовата има омега-3, 6 и 9 мастни киселини в пъти повече отколкото китовата."

Щраусовата ферма в Долна Баня поддържа годишно около 40 щрауса. Тази година са по равен брой малки и големи – 17 от всяка група. Освен за производство на уникални продукти животните се отглеждат и за радост на туристите. По думите на собственичката най-щасливи са децата.

Елмира Димитрова: "Ние сме единствената щраусова ферма в Европа, в която се осъществяват разходки на детски групи между щраусите. Ритникът на мъжкия щраус е близо тон, дори и лъвът бяга от тях. Много страшно животно е, когато напада, три пъти по-силен ритник има от конския пропорционално на теглото. Нашата тайна е в разделянето на животните в пространството. Там, където са само женски, а те не ритат, се правят обиколките. Така че, освен всичко друго, ние сме и атракцион, доста групи идват, индивидуални посетители също."

Кожарство с релефни кожи

Елмира Димитрова: Кожата на щрауса и крокодила са единствените с релефни кожи. Продуктите от нея са изключително красиви, но голям проблем е, че в България дребното занаятчийство е на отмиране и единственият, който може да обработва сурова релефна кожа, е Румен Кочев от Ловеч. Призовавам всички, които имат желание да работят с нас, да ни потърсят, за да развием кожарството с релефни кожи в България."