Зърното се очертава сред предпочитаните борсови стоки и за 2013-а година.

 

Икономически анализатори са категорични, че заради постоянният положителен тренд в търсенето на храни, и тази година цената на зърното ще остане сравнително висока, като заедно с петрола и златото ще е една от най-търгуваните единици на стоковите борси в Европа, САЩ и Азия.

 

Основната конкуренция за големите пазари в Африка и Азия ще е между европейското и американско зърно. Фючърсите на хлебната пшеница в Европа паднаха този петък, притиснати от рязко покачване на еврото и колебливо настроение в пазарите на зърно преди официалните данни за застъпването на реколтата в САЩ.

 

Цената на тон хлебна пшеница падна с 2,5 EUR ( 1% ) за ден до 243,50 евро/тон. По-високата цена на еврото направи през последната седмица цените на зърното по-скъпи на европейските пазари, в сравнение с тези, на които се търгува с американски долари.

 

В началото на седмицата Египет купи от САЩ и Канада 115 000 тона пшеница на C&F цена от $328,21, което е по-ниска в сравнение с европейските цени FOB от петък на около $340 в Руан, Франция и $359 в Хамбург, Германия, което потвърждава жестоко конкурентните перспективи за износ на зърно от ЕС.

 

В началото на тази година Европейският съюз отпусна лицензии за износ на 603 000 тона мека пшеница през двете седмици до 1 януари, като общото количество за сезон 2012/13 (юли-юни) достигна 9.7 милиона тона, показаха официални данни в четвъртък. Общото количество на зърното нараства в сравнение с 7,4 милиона тона лицензии за износ за същия период за 2011/12 г.

 

ЕС също така издаде лицензи за внос на 624 000 тона царевица, което може да се тълкува като добра прогноза за търсенето и цените на царевицата през 2013-а година.

 


 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!