Снощи Управителният съвет на Национална асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) взе решение за национален протест-шествие утре от 12.00 часа на площад "Народно събрание". Това съобщи за Агенция „Фокус” Ангел Вукодинов, председател на Пловдивския съюз на зърнопроизводителите, член на УС на НАЗ. За целта се организират около 30 трактора от Пловдивска област, без комбайни и други извънгабаритни машини. Очакват се около 380 машини от цялата страна. „Колегите от Бургас и Плевен вече са на път”, посочи той. 

 
Зърнопроизводителите от по-далечните райони са тръгнали тази нощ, а по-близките ще тръгнат днес. Сборните пунктове за Пловдивска и Пазарджишка област предстои да се уточнят. „Там ще изчакаме лъча от останалата част на Южна България, след което потегляме за София. На 19 декември в 10.00 часа трябва да се съберем с колегите от Северна България в района на "Църна маца". Мотивът за продължаване на протеста е негласуването в Бюджет 2009 на пълния размер на национални доплащания - 378 млн. лв.”, обясни още той.

 
Исканията на зърнопроизводителите остават същите: незабавно изплащане на субсидиите и националните доплащания за 2008 г. и гарантиране на средства за пълния размер на национални доплащания за 2009 г.- 378 млн. лв.
 
Вчера зърнопроизводители блокираха пътища в цялата страна, докато млекопроизводители и животновъди протестираха пред земеделското министерство с искания за повече земеделски субсидии, предаде “ИЮ Бизнес”. Зърнопроизводителите подкараха 50 трактора по главните улици на Бургас, с което блокираха автомобилния трафик, в знак на протест срещу забавените изплащания. По думите им, сега са принудени да продават продукцията си за 180 лв. за тон, срещу миналогодишните 450-500 лв. за тон, за да могат да изплащат на банките кредитите си.