Жътвата във Врачанско приключва, но местните зърнопроизводителите правят мрачни прогнози за състоянието на тазгодишната реколта и за възможните загуби, които бизнесът им може да понесе заради нарасналите разходи в производството и ниските добиви, причинени от климатичните промени и в пъти по-ниските цени за тон пшеница, наложени в момента на пазара.

 


Според Румяна Ангелова, председател на Врачанския съюз на зърнопроизводителите, тази година е много тежка за стопаните. Поради по-ниските добиви и ниските изкупни цени на пшеница и жито, не знаем как ще оцелеем, казва Румяна Ангелова.
Нарастващата ежегодно себестойност на зърнената продукция, поради увеличение в цените на торове, препарати, семена, рента, земеделска техника и горива, за които не се ползва облекчен земеделски акциз, и понижените изкупни цени ще са причините много български зърнопроизводители да не покрият направените производствени разходи и да са силно затруднени при залагането на продукцията за следващата стопанска година, разказват зърнопроизводителите от региона.
Обстоятелствата допълнително се влошават и от едномесечното забавяне на издаването на удостоверенията за декларирани площи, които улесняват достъпа на зърнопроизводителите до банкови кредити. Тази ситуация предоставя благоприятно поле за изява на търговците на зърно, които натискат изкупните цени още по-надолу, злоупотребявайки с нуждата на земеделските производители от оборотни средства, разказват още те.

 


Средният добив от декар в областта е около 450 килограма, съобщиха от Областната дирекция по земеделие. В Борован и Бяла Слатина хлебното зърно е прибрано напълно. Най-високите добиви са в Бяла Слатина - 500 кг/дка. Най-малко ожънато жито е в Роман, където добива към момента е 300 кг/дка.


 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!