Зърненият бранш търси алтернативи. Тенденцията е за намаляване на площите за производство на зърнени култури. Това каза председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Светослав Русалов  по време на форума „Развитие на земеделието и тенденции на стоковите пазари“, проведен в София.
 
 
По думите му другата тенденция е за увеличаване на добивите и намаляване на разходите. Според Русалов основен фактор за в бъдеще ще е Китай, тъй като той има високи преходни запаси и висока консумация на този вид продукти. „В бъдеще сектор „Зърнопроизводство“ ще се наглася спрямо пазара, за да може всяко стопанство да получи добър финансов резултат“, коментира председателят на НАЗ. 
 
 
Относно бъдещето на Общоевропейската селскостопанска политика Русалов кратко заяви, че подкрепата за зърнопроизводителите трябва да продължи, но трябва да има защита на доходите на стопаните. 
 
Именно такъв модел на застраховане се прилага в САЩ. Според проф. Уилям Майерс от Университета в Мисури двата модела - застраховка за цени и държавна помощ за производството  - работят добре към в момента. „Трябва да се върви към застрахователна политика, а не към пряка подкрепа в производството“, допълни професорът по време на форума, организиран от Селскостопанската академия в България. 
 
 
От своя страна изпълнителният директор на Асоциацията на земеделските поизводители в България (АЗПБ )Таня Дъбнишка заяви, че приоритетите на фермерите в момента са към диверсифициране на дейностите – зърнопроизводители започват да отглеждат и животни, например. Отделно от това тя допълни, че се отчита охлаждане на инвестиционната активност от страна на земеделските производители. „Всички мислят как да оптимизират площите и разходите, за да се задържат на пазара“, допълни Дъбнишка. 
 
Относно ОСП тя заяви, че АЗПБ подкрепя стабилна и силна политика. Много ни се иска да се случи след 2020 правилата да се обобщят, но тежестта от бюрокрация да се минимизира, обобщи Дъбнишка.
 
 
Трябва да търсим начин да се кооперираме и да добиваме максимална печалба от крайния продукт чрез прилагането на кръгова икономика. Такава позиция заяви изпълнителният директор на Сдружението на производителите на растителни масла и маслопродукти инж. Марияна Чолакова.
 
По думите й е крайно наложително българските производители на суровини да се сдружат с преработвателите и да се изнася краен продукт.  Според инж. Чолакова от 2014 г. насам износът на сурови масла е намалял с 54 000 тона, което е значително.