Полски зърнопроизводители се стягат да протестират заради вноса на украинско зърно в страната им. 

Гласувайте: Настоявате ли за коригиране на Стратегическия план преди Кампания 2023?

Още през май 2022 г. ЕС стартира така наречените коридори на солидарност, набор от мерки, имащи за цел да помогнат на Украйна да изнася селскостопански стоки по всички възможни маршрути – включително железопътен, автомобилен и речен транспорт, заради нахлуването на Русия в страната. 

Но докато инициативата имаше за цел да улесни транспорта през съседните на Украйна страни до по-широкия ЕС и световните пазари, фермерите и представители на страните членки многократно предупреждаваха, че големи количества зърно остават в граничните региони, където изтласкват местните производители от пазара. Както в България, това се случва и в Полша.

Фермерите планират да блокират 4 пункта на границата с Украйна на 2 февруари. Очаква се протестът да започне около 10.30 часа местно време. Трактори ще блокират пътищата за достъп до граничните пунктове. Движението на тировете ще бъде напълно блокирано.

Както и при българските зърнопроизводители, проблемът е в количествата, които влизат от Украйна. Цените са ниски и стопаните не могат да продадат собствената си продукция. 

Фермерите в Полша искат да се върнат митата върху зърното от Украйна, да се организират конвои, които да се движат от точка А до точка Б. За да не се "губят" зърновозите по пътя.

Също така те настояват тяхното земеделско министерство да създаде сайт, в който да е описано кой е краен получател и преработвател на зърно. Къде то се разпространява в страната и колко зърно всъщност отива в чужбина. 

Това не е проблем само на фермерите, а на цялото разумно общество. И този проблем най-накрая трябва да бъде решен. Ние не казваме, че украинското зърно е лошо. Но нека да го проверим. Контрол на границата практически няма, казва те, цитирани от полския сайт farmer.pl

“Фермерите у нас се притесняват за бъдещето си. Не вярват на обещанията на политиците и на земеделското ни министерство, а проблемът със зърното от Украйна е реален и все по-голям”, каза за Агри.БГ полският аграрен журналист Силвия Салига. 

У нас, от няколко месеца българските зърнопроизводители алармират за сходни проблеми и заявяват, че зърното е по складовете, а ниските цени ги спират да продават. 

Нееднократните апели на България, а и на други страни членки към Европейската комисия да бъде отворен кризисния резерв, за да бъдат подпомогнати земеделските производители, срещащи огромни затруднения от сериозното увеличение на вноса на украински земеделски продукти на пазара на ЕС, не срещна необходимата охота от страна на Брюксел досега. Едва преди дни еврокомисарят Януш Войчеховски заговори, че се обмисля подобно нещо