Помощта за австралийските фермери, които пострадаха от страшната суша ще се увеличи на 1,8 млрд. австралийски долара (1,3 млрд. долара).
 
 
Подобно на колегите си в Европа, стопаните са изправени пред изключително тежки условия, които премиерът на страната - Малкълм Търнбул, определи като „най- тежките от половин век насам“. 
Земеделските производители в източните щати на страната се борят с изключителна суша, която превърна зелените пасища в прах и икономиките на градовете в тези райони също страдат, съобщи БГНЕС. 
 
 
Макар засушаването да не е необичайно в Австралия, продължителността и тежестта на сушата води до изчерпване на хранителните запаси на фермерите. В резултат на това, че тревата не расте, някои от животновъдите хранят „на ръка“ своите говеда и овце, продават стоката или дори застрелват животни, тъй като не искат те да страдат или не могат да си позволят да ги хранят. Канбера вече отпусна помощи от 576 млн. австралийски долара през последните седмици, като с обявените допълнителни помощи пакетът става общо 1,8 млрд. 
 
Като един от примерите за оказвана помощ на закъсалите фермери конвой от 23 камиона, превозващи 2 300 бали сено за над 200 фермери, пристигна в Нов Южен Уелс от западна Австралия, която е на повече от 3500 километра.