Земеделският министър Десислава Танева и премиера Бойко Борисов са в Пазарджик. В момента те се срещат с кметовете на села в Пазарджишка община, където хората протестират срещу доброволното умъртвяване на животни.

Търсят се средства за хората с лични стопанства

Причината за мярка е ограничаване на разпространението на болестта Африканската чума по свинете (АЧС).

В 20 километровата санитарна зона попадат всичките 31 села на община Пазарджик и още 44 населени места в други общини на областта.

Кметовете са категорични, че няма да допуснат в селата си екипите за принудително ликвидиране на прасетата. Собственици на животните излязоха на протест срещу ликвидирането им днес следобед. Хората настояват срокът за умъртвяването на прасетата да бъде до декември месец.

Протести днес имаше и в други градове на страната. Сред тях е и Ямбол, където жители на няколко населени места блокираха главен път. Недоволни граждани се заканват да протестират масово и на 10 август пред сградата на Народното събрание.

Земеделският министър Десислава Танева обаче е категорична, че всички обявени мерки ще бъдат приложени. Въпреки това тя отпусна отсрочка за стопаните в Пазарджишко. 

До 11 август се удължава срокът, в който свиневъдите могат доброволно да заколят прасетата си. 

Десислава Танева коментира още, че се търси и финансова подкрепа, която да е като стимул за стопаните с лични стопанства, тип „заден двор“ за това, че са съпричастни и участват в мерките, които държавата прилага, за да ограничи АЧС.