Фестивал на сливата е новото име на традиционния троянски Празник на сливата и сливовата ракия. Промяната на името е направена, за да се заяви устойчивост на провелия се в две части - през есента на миналата година и тази пролет, Български фестивал на сливата в Троян. Фестивалът ще се проведе от 27 до 29 септември.

 

Седем конкурса готвят организаторите на фестивала, научи Фермер.БГ. На 28 септември на площада в село Орешак ще има кулинарно-ракиджийски и сценични атракции, конкурси за най-добра домашна сливовица и най-добро мезе за ракия, дегустации на манджи със сливи, казанка на открито. До три вида ракия, направена от сливи в домашни условия, е едно от условията за участие в конкурса „Троянски майстор“. На 29 септември ще бъде представена кулинарна изложба и конкурс за ястия със сливи и сливови производи, дело на готвачите на заведенията от т.нар. „Сливова лига”.

 

Ще бъде проведен конкурс е за най-добро сливово насаждение. Показателите, по които ще оценява журито, са размер на площта, изложение, наклон, почва, възможности за напояване, сортов състав (подложки), схеми на засаждане – гъстота, поддържане на почвата, формиране и резитби, вегетативни показатели, растителна защита, добиви.

 

Тазгодишният Фестивал на сливата се организира от Община Троян в партньорство с НИХЗИ – Орешак, Народно читалище „Наука – 1870 г.” (Троян), Института за планинско животновъдство и земеделие (ИПЖЗ) – Троян и „Винпром Троян”.

 

Точно преди месец излезе заповедта, с която Троянската сливова вече е спиртна напитка с географско указание. В заповедта са посочени са и седемте селища, където са сливовите насаждения със суровината за троянския еликсир - Троян и селата Голяма Желязна, Дълбок дол, Добродан, Дебнево, Врабево и Балабанско, общо 3991,5 дка. Използваните сортове сини сливи са три – домашна, „Стенлей” и кюстендилска.

 

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!