Овощарите започнаха прибирането на реколтата от сливи. В началото си е беритбената кампания на сливи от сорта Стенлей като над 60% от насажденията, за които кампанията е вече в ход, са именно с този сорт. Това коментира за Фермер.БГ Коста Петров, председател на сдружение "Българска праскова".

 

Основно тези сливи са за преработка – компоти, мармалади, сушене. Тази година 60-70% от реколтата от сливи ще е за преработка, заяви Петров. За българските производители са притеснени за реализацията на продукцията от новата реколта за прясна консумация.

 

“Имаме информация, че Македония и Турция имат намерения за сериозни договори за износ на сливи за Русия при това на много ниски цени“, коментира Петров. Проучванията показват, че цената, на която македонци и турци предлагат сливите, е 15 евроцента/кг.

 

По думите на Коста Петров през миналата година в началото на беритбената кампания изкупната цена на сливите у нас е била 15 евроцента/кг, но в края на кампания цената е стигнала до 30 евроцента/кг.

 

„При добро съхранение в камерите след сезона цената на сливите стигна дори 35-40 цента“, допълни Петров. Той поясни, че сливи за свежа консумация могат да издържат в хладилни камери по-дълъг период от време – до 60-70 дни. Затова намеренията на сдружението са колкото е възможно повече плодове да бъдат съхранени в изчакване на пазар.

 

„Надяваме се до късна есен натискът на пазара да се поуталожи, което да ни даде възможност да реализираме нашата продукция“, допълни Коста Петров. За прясна консумация прогнозите на Петров са да бъдат реализирани 30-40% от общото производство, като половината от това количество да бъде изнесено.

 

От сдружението очакват добра реализация на пазара в Румъния. На европейските пазари основен конкурент на България в производството на сливи е Сърбия, където има добра селекция и се получават добри добиви.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!