На извънредното заседание на Бюджетната комисия на парламента в неделя беше прието предложение безработните лица да могат да се включат в сезонните земеделски мероприятия чрез нов вид трудови договори, сключени по облекчените правила за еднодневните договори, но за по-дълго време. Очаква се днес това предложение да бъде гласувано окончателно в пленарната зала на Народното събрание.

Банката на ЕС дава 700 млн. евро заем за земеделие и биоикономика

Председателят на Бюджетната комисия Медна Стоянова съобщи, че безработните лица ще могат да се трудят временно в селското стопанство, без да бъдат лишавани от обезщетението си за безработица.

"Процедурата по сключването на еднодневни договори се облекчава, за да не затруднява излишно фермерите", уточни Стоянова.

Това е предложение на Министерството на труда и социалната политика, според което:

За времето на Извънредното положение заради коронавируса - еднодневните договори да могат да се сключват и за по-дълъг период с цел да се облекчат земеделските стопани.

ЕК предлага: По-високи авансови директни плащания за фермерите

Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева обяви пред Нова ТВ, че само за последния петък регистрираните безработни лица са близо 5100 души, а общият им брой от началото на кризата е около 40 000.

Земеделските производители спешно да обявят свободните работни места в бюрата по труда и на сайта на Агенцията по заетостта, призова Сачева.

Тя обясни и че по действащия Кодекс на труда има възможност безработните да бъдат андажирани в селскостопанската работа с определени надници от съответния производител, без да губят обезщетенията си на безработни лица.

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Овцевъдите не се предават

Цените на царевицата отразиха най-силно ефекта от COVID-19

Младост и традиции в една българска биоферма - оръжие срещу всяка криза