Браншовите организации у нас са прекалено много. Затова има нужда от закон, който да внесе ред. Сега липсва ясна оценка за представителността на всяка организация.
 
 
Инициативата за това не може да дойде само от МЗХГ, трябва да има равнопоставеност. Идеята е създаването на такъв закон да не се налага насилствено, а стопаните да го поискат, защото това са техните организации, заяви зам.-министърът на земеделието Янко Иванов в интервю за БТА. 
 
В същото време в края на ноември месец министърът на земеделието Румен Порожанов заяви пред Фермер.БГ, че не е оптимист за съдзаването на такъв закон
 
Дали в министерството вече има нова посока на мнение по въпроса, можем само да гадаем. 
 
В специално изследване, подготвено от Фермер.БГ и Трактор.БГ, 716 читатели на изданията коментираха и този въпрос. 
 
 
66% от участниците в анкетата посочват, че има необходимост от създаването на закон. 
 
 
"Законът за браншовите организации ще урегулира много обществени отношения и ще елиминира много проблеми. На първо място, ще реши представителността по критерии, по които ние работихме, защото този закон в предишния парламент стигна на много високо ниво", каза за Фермер.БГ Мариела Йорданова от Националната асоциация на зърнопроизводителите. 
 
Димитричка Търпанова, председател на Добруджанския овощарски съюз също подкрепи идеята: "Искаме да има такъв закон, защото на практика в сектор „Плодове и зеленчуци“ 4-5 съюза са реално работещи".
 
Редица представители на бранша вече заявиха позицията си, че наистина би би ло добре да се създаде такъв закон. 
По думите на зам.-министър Иванов стопаните трябва да поискат създаването на закон. А това е налице.