Областният съвет на Ломбардия внесе поправка в регионалния закон, съгласно която фермерските стопанства, които работят в сферата на агротуризма, ще бъдат задължени да хранят туристите преимуществено с местно отгледани продукти, пише rg.ru.

Внасяме повече храни и живи животни от трети страни

Това решение принадлежи на най-влиятелната на територията на Италия партия „Лига“, чийто основен лозунг е „На първо място са италианците“.

„Лига“ е успяла без особен труд да прокара спорната на пръв поглед инициатива.

Ние действаме, ръководени от проста логика – в агротуристическите структури на Ломбардия трябва да са длъжни да предлагат хранителни продукти, произведени на територията на региона. Местните фермери, които управляват хотели, трябва да са посланици на нашата област не само в Италия, но и по целия свят. По пътя на увеличаване на дела на местно произведените храни, ние автоматично се избавяме от хората в сектора, които се правят на фермери, казва един от авторите на поправката в закона Фабио Ролфи. Според него струва си в скоро време такива законодателни промени да бъдат въведени и в други региони на Италия.

Съгласно нововъведението поне 80% от ястията, продавани в 1700 местни фермерски хотели, трябва да бъдат от продукти, отгледани на територията на Ломбардия. Останалите 20% може да бъдат вносни стоки.

Според Джовани Маланкини, регионален съветник, фактът, че четири от пет ястия ще бъдат приготвени с локални продукти, е нещо, което действа като поговорката „с един изстрел два заека“. По този начин ще се подобри качеството, ще се даде поле за развитие на производителите и ще се издигне марката "Made in Lombardia". Регионът всяка година се посещава от над 8 млн. туристи.