Законът за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и нефтени продукти, познат като Закон за горивата, влезе в сила от началото на този месец.

Как земеделците ще се вписват в регистъра за горивата?

Неговите разпоредби предвиждат земеделските производители, които купуват горива на едро, да влязат в специален регистър, поддържан на национално равнище от Министерството на икономиката.

Законът вече е в сила, но за стопаните нищо не се е променило. Причината е, че още не е готова наредбата, която ще определя стъпка по стъпка създаването и воденето на регистъра.

Фермерите се надяват, че още преди да влезе в сила наредбата, Законът за горивата ще бъде променен и земеделските стопани ще бъдат изключени от неговото действие.

Темата коментира пред Агри.БГ Цветан Берберов, председател на Тракийския съюз на зърнопроизводителите.

„Видяхме разум в Министерството на икономиката. Специалистите не виждат нашето място в закона. В работната група в министерството единодушно беше подкрепена идеята, че зърнопроизводителите нямаме място в този закон, защото ние наистина не сме търговци на горива. Ние сме крайни потребители“, каза Цветан Берберов.

Той допълни, че продължават преговорите с ведомството за излизането на земеделците от сферата на закона. 

Цветан Берберов: „Ще продължим своите действия за отпадането ни от закона.“

Зърнопроизводителите засега са спокойни, тъй като без наредбата законът на практика няма действия спрямо тях, а в същото време тече процедура за подготовка на промените в него. Проектът още не е готов. Провежда се обсъждане в работната група. 

„Надяваме се наистина да нямаме място в този закон. Как въпросът да се реши най-добре? Ние сме земеделски производители. Ние знаем как се произвежда на полето. Не ни е страх да сме прашни, да сме изгорели на слънцето, да ни проверяват и ще използваме всички средства за диалог. Както каза един колега, протестът също е вид диалог“, допълни Цветан Берберов.

Стремежът на зърнопроизводителите е промените в закона да бъдат внесени за разглеждане в парламента, преди да влезе в сила наредбата за регистрациите, за да не трябва да вършат излишна административна работа.