В периода от януари до май вносът на стоки в България от трети страни нараства с 5,6% спрямо година по-рано. Любопитното е, че едно най-големите увеличения е в сектор „Храни и живи животни“ (22%), отчитат експертите от Националния статистически институт.

Повече документи за износ на наши храни при твърд Brexit

Внасяме най-много стоки от Руската федерация, Турция, Китай и Сърбия.

По отношение на износа на стоки от България за трети страни тук процентът отново е нагоре – с 13%, спрямо същия период година по-рано. Най-голямо е увеличението в секторите „Минерални горива, масла и подобни продукти“ (58,2%) и „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход (31,8%).

Основните ни търговски партньори са Турция, Китай, Сърбия, САЩ, Руската федерация и Северна Македония. Те формират 50,9% от износа за трети страни.

По отношение на търговията на България със страните от Европейския съюз (ЕС) през първите 4 месеца на тази година статистиците отново посочват ръст в износа на наши стоки. Той се е увеличил със 7,3% спрямо същия период на 2018 г. Основи наши партньори са Германия, Италия, Румъния, Гърция, Франция и Белгия, които формират 67,3% от общия износ за държавите членки.

Само 2,3% е увеличението на вноса на България от ЕС през периода януари–април 2019 г. спрямо година по-рано. Най-много търсим чужди стоки от Германия, Италия, Румъния, Испания и Гърция.